Candidatul AUR Suceava de pe primul loc pe lista pentru Camera Deputaților, Petrică Negrea, consideră că la alegerile din primul tur, sucevenii, ca și întreaga Românie, de altfel, au dictat, printr-o opțiune majoritară, o intenție de parcurs suveranist. În acest context, Petrică Negrea a spus că mandatul unui parlamentar este un act de reprezentare, nu unul de creare a unei viziuni noi, generată de ideile tale sau propriul subiectivism sau de propriile lecturi.
„Le transmit și celorlalți candidați ai celorlalte partide politice să accepte public această direcție, pentru că vine direct de la popor, în programul lor politic, iar această poziție să vină înainte de a fi aleși”, a spus Negrea. El a adăugat că suveranismul, deși nu e un concept nou, a intrat recent masiv în dezbaterea publică și de aceea se vede nevoit să facă o serie de precizări oportune, de clarificare.
„Suveranismul nu este un sinonim al ultranaționalismului, cum se spune în anumite articole tendențioase. Nu este nici măcar o ideologie exclusivistă care scoate România de pe orbita UE sau NATO. Este doar afirmarea prioritizării interesului poporului român în fața instituțiilor internaționale și a provocărilor externe. Dacă vrem să găsim o sintagmă antonimică pentru concept ar fi cel de slugărnicie externă față de globalism și multiculturalismul neoliberal. Suveranismul împiedică diluarea identității naționale într-un organism internațional de decizie. El stă în nuanțe, în atitudine și este creat în jurul scopului de interes național. Negocierea pornind de la interesul național în aceste structuri este justa cauză pentru noi”, a explicat candidatul AUR Suceava pentru Camera Deputaților.
· Negrea militează pentru demnitate, atitudine și înțelepciune națională
Petrică Negrea a adăugat că ceilalți actori din spațiul public, unii dintre ei chiar bine pregătiți, împing ideea că afirmarea interesului național este „un soi de putinism” asociat cu un parfum medieval.
„E complet fals. Suveranismul e un curent actual, care va crește deoarece globalismul și relațiile internaționale nu au, din păcate, măsuri și efecte unitare asupra țărilor, ci uneori creează avantaje pentru unii și mai puțin pentru alții. Iar oamenii au simțit asta. Câteodată avem de a face cu realități matematice în ceea ce privește tratamentul diferențiat, cum e spre exemplu subvenția europeană la pământul agricol, care e mai mică în România decât în unele state. Iar asta creează prejudicii fermierilor români și capacităților viitoare de resurse care ar trebui să hrănească un popor. În plus, afirmarea unei atitudini lipsite de nuanțe, mimetica, slugărnicia câteodată, dăunează cel mai mult țării. Deci demnitate, atitudine și înțelepciune națională în urmărirea scopului, o viață mai bună pentru români”, a declarat Petrică Negrea.
El a mai spus că în această mare platformă de renaștere națională care este suveranismul sunt așteptați toți românii. „Chiar și suveranismul e de mai multe tipuri, dacă ar fi să-l amintim pe Bertram Badie: neosuveranism, arheosuveranism și bineînțeles suveranismul conservator. Știm că unii sunt mai moderați, alții sunt mai direcți, de aceea e loc pentru oricine care crede că patriotismul e principala cale prin care putem atinge interesul național. Vă așteptăm alături de noi”, a încheiat Petrică Negrea.