Cinci eleve ale Școlii Gimnaziale „Constantin Tomescu” Pleșești au participat, în luna noiembrie, la Summitul Global „Design for Change”, din Dubai, eveniment internațional unde reprezentanți din 40 de țări s-au reunit pentru a celebra poveștile copiilor care schimbă comunitățile cu ideile lor creative.
A fost o experiență intensă, un program dens, workshopuri interactive, schimburi interculturale, proiecte îndrăznețe și un program bogat în afara evenimentului, un bun prilej de descoperire a culturii gazdelor, a modului de viață și de dezvoltare a unuia dintre cele mai cosmopolite orașe din lume.
„Această experiență a fost una transformatoare, contribuind la dezvoltarea personală și profesională a elevelor, întărindu-le convingerea că schimbarea este posibilă prin pasiune și implicare”, a mărturisit prof. Iuliana Alexandra Moroșanu, cea care le-a însoțit și le-a pregătit, aceasta adăugând că „acest eveniment a reprezentat o oportunitate extraordinară pentru elevi să-și prezinte ideile inovatoare și să interacționeze cu alți tineri lideri”.
Din delegația României au făcut parte și două reprezentante ale Fundației Romanian Angel Appeal, partener Design for Change în România.
Summitul a reprezentat ultima etapă a unui proces care a durat un an și care a fost inițiat de Fundația Romanian Angel Appeal (RAA), partenerul oficial Design for Change în România.
· Proiectul pe care elevele l-au prezentat în Dubai
Delegația de la Pleșești a fost formată din Raisa Maria Moroșanu, Ana Maria Pachița, Ionela Marcu Petronela, Gabriela Ionela Ciucă, Gabriela Nicoleta Stratu, eleve în clasa a VII-a.
A fost singura echipă care a reprezentat România la summitul din Dubai.
În fața unei audiențe internaționale, elevele au prezentat proiectul „Câini fără stăpâni”, care a avut ca scop conștientizarea oamenilor asupra importanței sterilizării animalelor.
În prima fază a realizării proiectului, elevii au fost nevoiți să identifice o problemă din comunitatea lor, apoi a urmat documentarea, identificarea unor soluții pentru rezolvarea sau ameliorarea ei.
Copiii au decis să realizeze o campanie amplă de conștientizare, informare și sensibilizare a populației cu privire la importanța sterilizării cățeilor și pisicilor, sprijiniți fiind de cabinetul unui medic veterinar din comună. Elevii au realizat pliante și au mers în satele din comună pentru a sta de vorbă cu oamenii, în încercarea de a-i convinge să sterilizeze câinii și pisicile, pentru a preveni apariția lor în stradă și înmulțirea necontrolată.
Ulterior și-au prezentat proiectul colegilor de gimnaziu și profesorilor și, mai apoi, unui juriu de la București, care i-a propulsat la evenimentul din Dubai.
Proiectul a fost dezvoltat împreună cu prof. Iuliana Alexandra Moroșanu la orele de educație socială, aceasta jucând un rol esențial în coordonarea echipei de elevi, oferindu-le sprijin constant, ghidare și inspirație pe parcursul dezvoltării proiectului.
„În primă fază, 24 de cadre didactice din țară au fost formate în utilizarea metodologiei FIDS (feel – imagine – do – share/ simte – imaginează – acționează – împărtășește), care provoacă elevii să identifice o problemă din comunitatea lor, să își imagineze o soluție iar apoi să o facă cunoscută în comunitate și ulterior, pe scena globală.
Ulterior, soluțiile elevilor au fost jurizate de trei reprezentanți ai Fundației RAA, care s-au uitat la criterii precum: impactul în comunitate, implicarea copiilor, sustenabilitate”, au punctat reprezentanții fundației.
· Sprijin financiar din afara țării pentru deplasare și cazare
Elevele au avut nevoie de sprijin financiar pentru a participa la evenimentul internațional din Dubai și l-au găsit, însă peste hotare.
Organizația EQUIWENT din Germania a asigurat transportul, cazarea și o parte din cheltuielile logistice pentru elevi și profesorul coordonator.
Echipa de la Pleșești transmite mulțumiri și Fundației Romanian Angel Appeal pentru oportunitatea de a participa la acest proiect inovator, cabinetului Veterinar Healer Vet, reprezentat de dr. Alexandru Hortolomei, cu care elevii au colaborat pentru a atinge scopul proiectului, întregii clase a VII-a care a demonstrat că lucrul în echipă aduce rezultate și dezvoltă relații de încredere și sprijin reciproc, Asociației Împreună pentru Viitor Vulturești, ce a facilitat obținerea sponsorizării.
„Felicitări elevilor pentru determinare și pentru că au demonstrat că schimbarea este în mâinile lor!”, a adăugat Iuliana Alexandra Moroșanu.
Dincolo de programul summitului, elevele au vizitat puncte turistice importante din Dubai, au mers în deșert, au făcut safari, s-au plimbat cu cămila. De asemenea, fiecare echipă participantă a pregătit un moment festiv specific țării sale.