Două companii sucevene, Loial Impex și Moldproiect, în asociere cu o firmă din Slovacia, Engul SRO, au început lucrările la cea mai mare investiție din municipiul Oradea, un nou grup energetic pe cogenerare pentru producerea agentului termic și a apei calde în acest municipiu. Începerea lucrărilor a avut loc în prezența primarului din Oradea, Florin Birta, și a reprezentanților companiei Loial Impex Suceava, care este liderul consorțiului de firme care va realiza investiția.
Florin Birta a ținut să sublinieze faptul că acest proiect amplu, realizat cu sprijinul Programului guvernamental „Termoficare” (2019-2027), este extrem de important pentru acest municipiu, având în vedere că va duce la îmbunătățirea eficienței energetice, reducerea poluării și menținerea unui preț accesibil la gigacalorie pentru cetățeni. În același timp, reprezentanții Loial Impex Suceava au precizat că această investiție continuă seria lucrărilor pe care compania le-a realizat în domeniul proiectelor de cogenerare în țară și străinătate.
În ceea ce privește proiectul de la Oradea, valoarea contractului este de 186,18 milioane de lei (peste 37 de milioane de euro), iar potrivit primarului Florin Birta, până la finalul anului viitor, toată energia termică produsă în acest municipiu va proveni din instalații noi, eficiente, care reduc pierderile și poluarea și asigură o calitate mult mai bună a agentului termic pentru populație.
„Este o investiție esențială pentru sănătatea și confortul comunității noastre”, a mai spus primarul municipiului Oradea.
Investiția include o unitate de producție cu patru motoare termice moderne pe gaz natural, cu o capacitate electrică de 30,16 MWe și o capacitate termică de 25,98 MWt, precum și două cazane de apă fierbinte (CAF-uri) de câte 25 MWt fiecare. Proiectul vizează îmbunătățirea eficienței sistemului, reducerea pierderilor de energie și a costurilor, precum și diminuarea impactului asupra mediului. Proiectul este structurat pe trei obiecte principale, toate urmărind o tranziție completă spre un sistem performant, respectiv două cazane de apă fierbinte (CAF-uri) de 25 MWt fiecare, o stație de pompare și o stație electrică modernizată, patru motoare termice de înaltă eficiență pentru cogenerare, care vor produce energie electrică și termică, conectate la rețeaua națională prin intermediul unei stații electrice de evacuare și dezafectarea turnurilor de răcire vechi și modernizarea infrastructurii, incluzând adaptarea rețelelor de gaz și termoficare.
Proiectul este finanțat prin Programul guvernamental „Termoficare” (2019-2027), 85% din fonduri provenind de la bugetul de stat și 15% de la bugetul local al primăriei.