Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 nov 2024 - Anul XXIX, nr. 268 (8797)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Suceava va primi minimum 250 milioane lei prin programul național de investiții „Energie verde” – M100

Miercuri, 13 Noiembrie 2024 (12:43:15)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Municipalitatea suceveană va avea la dispoziție cel puțin 250 milioane de lei (aprox. 50 milioane euro), pentru a realiza proiecte de investiții de energie regenerabilă, eficiență energetică, clădiri verzi, transport public nepoluant sau să investească în sisteme de termoficare moderne.

Suma finanțărilor ar putea ajunge să fie mai mare, în funcție de ce proiecte vor fi depuse la finanțare și de celelalte orașe din Misiunea UE „100 oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030”.

Alocarea acestei sume uriașe este prevăzută în proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Programului național de investiții „Energie verde” – M100, aflat în dezbatere publică.

Valoarea programului care se derulează de către Ministerul Energiei în perioada 2024-2030 este de 4 miliarde lei, limită maximă în baza căreia se pot încheia contracte de finanțare multianuale, distribuită după cum urmează:

a) 1,5 miliarde lei pentru mai multe categorii de investiții:
(1) 750 milioane lei pentru proiectele implementate de către cele trei municipii selectate în Misiunea UE „100 oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030” – municipiul Cluj-Napoca, municipiul București – Sector 2 și municipiul Suceava, pentru categoriile de investiții în energie regenerabilă, eficiență energetică, clădiri verzi;
(2) 250 milioane lei pentru proiectele implementate de către cele trei orașe selectate în Misiunea UE „100 orașe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030” – municipiul Cluj-Napoca, municipiul București – Sector 2 și municipiul Suceava, pentru transport public nepoluant;
(3) 500 milioane lei pentru proiectele implementate de către fiecare din cele 10 orașe selectate în Misiunea Oglindă a programului M100;
b) 2,5 miliarde lei pentru sisteme de termoficare moderne.

În cadrul programului se pot realiza obiective de investiții care constau în edificarea de construcții noi sau lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparație, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, după caz, schimbare de destinație, protejare, restaurare, conservare a construcțiilor existente și care se încadrează în cel puțin una dintre categoriile de investiții menționate.

De exemplu, la „Energie regenerabilă” pot fi finanțate proiecte de investiții în producerea și transportul energiei din surse regenerabile, inclusiv energie solară fotovoltaică (PV) și energie termică solară; instalații de stocare de energie (stocarea pentru sprijinirea creșterii utilizării energiei electrice provenite din regenerabile); instalații eoliene, cercetare și dezvoltare de produse sau tehnologii pentru generarea de energie regenerabilă etc.
La „Eficiență energetică” pot fi finanțate proiecte de investiții pentru îmbunătățirea eficienței energetice a infrastructurii; sisteme de încălzire și de răcire centralizată, rețele inteligente și recuperare de căldură; conversia centralelor termice în centrale electrice combinate pe bază de energie termică și gaze, cu respectarea criteriilor de reducere a emisiilor.
La „Clădiri verzi” pot fi propuse proiecte de investiții în clădiri verzi certificate la nivel internațional, regional și național, inclusiv construcția de clădiri noi sau renovarea clădirilor existente (clădiri publice și rezidențiale).
La “Transport public nepoluant” sunt posibile investiții în vehicule electrice, vehicule pe bază de hidrogen, stații de încărcare EV cu cel puțin un punct de încărcare de minimum 50 kW, stații de încărcare pe bază de hidrogen verde.
Cele mai complexe proiecte, pentru care sunt alocate și finanțări foarte mari, sunt pentru „Sisteme de Alimentare Centralizată cu Energie Termică” (SACET), adică proiecte de investiții în realizarea de: sisteme de termoficare moderne și eficiente, mai ales cele care funcționează pe surse regenerabile de energie (sistem geotermal, inclusiv suport pentru prospectare, pompe de căldură, stocare de energie, pe hidrogen verde, biomasa lemnoasă/agricolă, instalații de captare, transport, stocare și utilizarea a CO2 – CCS/CCU, panouri fotovoltaice, panouri solare etc.), instalațiile de stocare a energiei termice (precum cazanele de mari dimensiuni) și încălzirea centralizată în zonele dens populate, investiții și cheltuieli pentru digitalizarea sistemelor de termoficare, pentru introducere de sisteme de monitorizare și control SCADA, implementarea sistemului de management și monitorizare energetic, a componentelor aferente, înlocuirea echipamentelor, retehnologizarea și modernizarea sistemelor de producție având ca rezultat creșterea eficienței energetice, ori noi sisteme de termoficare eficiente energetic.

Finanțarea programului se asigură din sume din transferuri, alocate bugetelor locale, de la bugetul de stat, aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Energiei; sume din bugetele locale sau alte surse legal constituite.

Beneficiarii depun cereri de finanțare la Ministerul Energiei sau UEFISCDI, după caz, în format electronic, în platforma digitală creată cu această destinație.

Modelul cererii de finanțare și documentele necesar a fi depuse în vederea includerii la finanțare se stabilesc prin ghidurile de aplicare la finanțare ale programului, care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Energiei, în termen de maximum 60 zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență. Altfel spus, în prima parte a anului viitor ar urma să fie disponibile ghidurile de finanțare, iar primăriile care pot accesa aceste fonduri, printre care și Suceava, ar trebui să își pregătească proiectele pe care le vor puse în practică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava va primi minimum 250 milioane lei prin programul național de investiții „Energie verde” – M100.
 Vizualizări articol: 810 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suceava va primi minimum 250 milioane lei prin programul național de investiții „Energie verde” – M1000.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei