Prim-vicepreședintele PNL Gheorghe Flutur a prezentat câteva dintre propunerile programului de guvernare liberal pe sănătate. „Sănătatea înainte de toate”, a transmis Gheorghe Flutur, care candidează din partea PNL Suceava pentru Senatul României.
„În perioada mandatelor mele de președinte CJ am făcut o prioritate din investițiile în sănătate. Mergând pe același principiu, doresc să aduc în atenție câteva dintre măsurile pe care noi, echipa liberală, le vom lua în acest domeniu.
În primul rând, la Suceava, la Spitalul Județean, în mandatele administrațiilor liberale am alocat peste 150 de milioane de euro, transformându-l în spital clinic universitar. Este unul dintre cele mai moderne și mai dotate spitale de urgență din țară, unde se realizează peste 30.000 de intervenții chirurgicale pe an, comparativ cu cele 10.000-12.000 de la preluarea acestui spital de către CJ. Actul medical s-a diversificat și a crescut în complexitate. Astăzi, la Suceava, se tratează maladii care nu se tratează la alte spitale județene din zonă”, a spus Flutur. El a subliniat că în centrul atenției programului liberal este protecția pacienților. Gheorghe Flutur a precizat că pentru protecția pacienților sunt pregătite câteva măsuri rapide, respectiv elaborarea unei noi legislații privind malpraxisul, introducerea obligativității unor standarde de siguranță pentru toate spitalele din țară și dezvoltarea unui mecanism electronic de evaluare a reacției pacienților (feedback).
Liderul PNL Suceava a mai spus că programul de guvernare al PNL pe sănătate prevede și introducerea unui organism nou, avocatul pacientului, un organism independent, care să investigheze administrarea defectuoasă sau discriminatorie a tratamentelor medicale. „Apoi avem în vedere investiții în educația digitală pentru a facilita accesul cetățenilor, al pacienților, dar și al profesioniștilor la soluții medicale digitale. O altă măsură este extinderea serviciilor de medicină primară și ambulatorie, mai exact înființarea de centre medicale și dispensare mai aproape de pacient, adică mutarea centrului de greutate al consultațiilor către pacient pentru a evita aglomerările la spitalele mari”, a explicat Gheorghe Flutur.
El a mai adăugat că în programul de guvernare al PNL este prevăzută și asigurarea accesului la medicină primară și de urgență în zonele greu accesibile și izolate, prin acoperirea unor servicii de sănătate pentru populația defavorizată, atragerea de medici în aceste zone, crearea de condiții favorabile pentru a locui cât mai aproape de pacient. „În cazul Sucevei vorbim de accelerarea construirii facultății de medicină, pentru a asigura o pepinieră de cadre medicale permanentizate în zonă”, a spus președintele PNL Suceava.
Gheorghe Flutur a mai spus că optează pentru crearea unui sistem de coordonare a fluxului de pacienți la nivelul județelor, pentru a evita aglomerarea sistemelor de primiri urgențe și, de asemenea, pentru practicarea medicinei preventive.
Comandat de PNL – OJ Suceava
Realizat de SC Interpress SRL
CMF 11240002