La Ziua Comunei Frătăuții Vechi, o sărbătoare a întregii comunități, au fost invitați, la Căminul Cultural din localitate, peste 100 de artiști. Unii dintre aceștia sunt localnici, alții, artiști profesioniști, au venit cu mare drag pentru a cânta și încânta participanții la sărbătoarea comunei.
Evenimentul a avut loc pe 9 noiembrie 2024, prilej cu care administrația locală a premiat 16 cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie. În aceeași zi, la Frătăuții Vechi s-a desfășurat o nouă ediție a concursului Festivalul Cartofului.
Manifestările au fost prezentate de Mihaela Zîna Bârsan, inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, și au fost organizate de Primăria și Consiliul Local Frătăuții Vechi, împreună cu Căminul Cultural.
· Cupluri sărbătorite
Sute de localnici s-au adunat la Căminul Cultural din Frătăuții Vechi, dornici să sărbătorească alături de invitați. Spectacolul a fost deschis de programul artistic special pregătit de membrii Ansamblului Folcloric „Frătăuceanca”, coordonat de directorul Căminului Cultural, George Lazăr, alături de Diana Cuciurean și Modest Capstrâmb. Copii cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani au încântat publicul cu jocuri populare și cântece autentice, dar și cu muzică ușoară sau cântece cunoscute, inspirate din folclor.
După ce au evoluat tinerii artiști din comună, primarul comunei Frătăuții Vechi, Cristinel Antemie, a felicitat și a premiat (premii în bani) cele 16 cupluri care au împlinit, anul acesta, 50 de ani de căsătorie.
„Astăzi este despre familiile noastre, despre puterea unității și despre valorile ce ne definesc. Vă mulțumim pentru dragostea și sacrificiile pe care le-ați făcut pentru a clădi viitorul acestei comune”, a spus Cristinel Antemie.
· Festivalul Cartofului, tradiție la Frătăuții Vechi
În cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Comunei Frătăuții Vechi, a avut loc și cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Cartofului. Chiar dacă localnicii și-au diversificat afacerile și sursele de venit, au demonstrat mereu că încă dețin secretele cultivării cartofului. Primii trei cartofi, „finaliștii”, au cântărit între 674 de grame și 1.068 de grame, acesta din urmă, „dolofanul”, fiind ales câștigătorul concursului. Totodată, a fost adus de către un localnic și un dovleac plăcintar uriaș, ce a cântărit aproape 49 de kg.
· Program artistic
Publicul s-a bucurat să asculte și să aplaude un recital folcloric extraordinar, susținut de Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava, în cadrul căruia au fost prezentate suite coregrafice spectaculoase, momente instrumentale de virtuozitate: suite de orchestră, microrecital la vioară, susținut de Vlad Dochița, microrecital la trompetă, susținut de Ionuț Țanța, dar și interpreți tineri talentați: Diana Lungu și Mircea Coca, alături de interpreții deja consacrați: Marian Goga, Dana Dăncilă, Nicolae Vieru și Lucica Păltineanu, cu aranjamente muzicale semnate de dirijorii George Sîrbu, Viorel Leancă și Răzvan Mitoceanu.
Evoluția artiștilor profesioniști suceveni a fost foarte apreciată, publicul cerându-le de două ori să revină pe scenă, pentru binemeritate aplauze.
Primarul Cristinel Antemie i-a felicitat pe artiștii Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” cu prilejul celor 70 de ani de activitate și a promis că-i va mai invita și pe viitor la evenimentele importante din comună.
La fel de apreciate au fost și momentele artistice susținute de artiștii din comună: Alina Zaharie, Tudor Pânzar și Doina Trufin Antemie.
· Reîntâlnire, după 23 de ani
Un moment special a fost creat de reîntâlnirea, pe aceeași scenă, a Doinei Trufin Antemie cu Sorin Filip, care, în 2001, au concurat, împreună cu Ionela Popescu, la concursul „Moștenitorii”, patronat de emisiunea „Tezaur folcloric” și regretatul realizator de emisiuni folclorice Marioara Murărescu.
„După 23 de ani, viața a făcut ca cei doi artiști să se reîntâlnească într-un cadru deosebit, într-un loc plin de tradiții și spiritualitate, cum este Frătăuțiul Vechi. Nu v-ați dezis de portul popular, de cântecele autentice și de tradițiile moștenite de la înaintași. Sunteți demni de toată aprecierea celor care iubesc zestrea de spirit a neamului nostru”, a spus prezentatoarea spectacolului, Mihaela Bârsan.
Noul cântec al interpretului Sorin Filip, „Hora bucuriei”, pe care l-a compus chiar artistul, s-a bucurat de un succes foarte mare și a scos publicul la joc.
Sărbătoarea a continuat cu un bal al gospodarilor, la care au cântat tânăra interpretă Alina Zaharie și membrii fanfarei din comună, coordonate de Ionică a lui Costan. „Ziua Comunei Frătăuții Vechi și Festivalul Cartofului s-au dovedit a fi nu doar o sărbătoare, ci și un prilej de a întări solidaritatea comunității și respectul pentru valorile locale. Evenimentul a demonstrat, încă o dată, că prin tradiții și colaborare, Frătăuții Vechi rămâne o comunitate unită, ce valorifică trecutul și construiește cu optimism viitorul”, a concluzionat primarul Cristinel Antemie.