Un reper important din programul dedicat aniversării a 120 ani de la înființarea Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava l-a reprezentat lansarea enciclopediei instituției, volumul I, o lucrare amplă semnată de Petrea Tabarcea.
Structurată pe trei mari capitole (Istoria Colegiului „Petru Rareș”, Profesorii CNPR și Elevii CNPR), lucrarea se întinde pe 440 de pagini și include date istorice relevante despre instituție, de la înființare, din 1904, prezentări ale elevilor și profesorilor care s-au remarcat prin activitatea lor profesională, materiale de arhivă.
Potrivit autorului Petrea Tabarcea, informațiile provin mai ales perioadele 1904-1937, 1999-2024, cu câteva inserții ale anilor intermediari, lăsând astfel deschisă publicarea unor volume următoare care să întregească tabloul traiectoriei Colegiului ”Petru Rareș”.
Apariția cărții „Enciclopedia Colegiului Național <Petru Rareș> Suceava”, volumul I, a fost o activitate pentru care s-a derulat o muncă intensă de mai bine de jumătate de an.
„Am numit-o enciclopedie, și nu monografie, întrucât în interiorul cărții regăsim informații și nume ale profesorilor, elevilor, câteva cuvinte despre fiecare și fotografii, acolo unde am avut.
Este volumul I deoarece nu am putut să cuprind toată istorie de 120 de ani a colegiului într-o singură lucrare. Datele le adun de destul de multă vreme, dar am lucrat efectiv o perioadă scurtă, aș zice eu, de șase luni de zile, periculoasă din anumite puncte de vedere, pentru că vorbim de 440 de pagini.
Până în prezent, este cea mai complexă lucrare despre Colegiul <Petru Rareș> și aș vrea să le mulțumesc pentru sprijin lui Constantin Ungureanu, doamnei Ligia Fodor, domnului profesor Cazacu și doamnei directoare Anca Greculeac”, a transmis Petrea Tabarcea.
· „Cadoul de suflet pe care domnia sa îl dăruiește școlii care i-a îndreptat pașii spre cunoaștere și știință”
La evenimentul de lansare, de vineri, 8 noiembrie, din aula colegiului, au participat profesori ai colegiului, invitați ai autorului, reprezentanți ai sponsorului evenimentului.
Alis Niculică, de la Biblioteca Județeană „I.G. Sbiera”, a prezentat câteva repere din realizările și activitatea publicistică a ing. Petrea Tabarcea și a oferit centrului de documentare informare a colegiului un volum de istorie locală, spre a fi utilizat în studiul disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul”.
Absolvent al Școlii Medii Nr. 2, cum se chema cândva, astăzi Colegiul „Petru Rareș”, Petrea Tabarcea s-a născut în 1949, la Todirești.
Până la acest volum, a publicat în total 16 cărți, primele cinci, între 1985 și 1992, fiind de profil electrotehnic. Începând cu anul 2000 publică articole și cărți dedicate locurilor natale, lucrări pentru care a fost premiat de Fundația Culturală a Bucovinei și Societatea Scriitorilor Bucovineni.
„Cartea lansată astăzi este cadoul de suflet pe care domnia sa îl dăruiește școlii care i-a îndreptat pașii spre cunoaștere și știință”, a adăugat Alis Niculică.
La rândul lor, reprezentantele colegiului, prof. Daniela Dungeanu și prof. Anca Greculeac, i-au mulțumit autorului pentru „efortul depus pentru a finaliza această lucrare într-un timp record”, pentru abnegație și implicare.
Emoționante au fost intervențiile prof. Maria Ciornei și ale prof. Ion Filipciuc, absolvenți ai colegiului, care au rememorat anii de școală.
Nu în ultimul rând, Bianca David, de la Egger SA, a prezentat câteva detalii despre modul în care compania pe care o reprezintă sprijină educația suceveană în general și această lansare de carte în particular.