La finele săptămânii trecute, Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, a organizat ediția a V-a a concursului județean „Investigația sociologică”.
La ediția din acest an școlar, toate premiile au revenit echipajelor formate din elevi de la Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, astfel: Premiul I a fost obținut de echipajul format din elevele Anamaria Rebeca Zlotar și Andreea Hasna (clasa a XI-a F); Premiul al II-lea, la egalitate de punctaj, a fost obținut de echipajele formate din elevii Ionela Narcisa Bodnărescu și Cristian Vlădeanu (clasa a XI-a E) și, respectiv, Claudiu-Alin Cazacu și Matei Gabriel Dăscălescu (clasa a XI-a E), iar Premiul al III-lea a fost obținut de elevii Luca Ștefan Mihalescu și Cristian Ștefan Magdici (tot clasa a XI-a E).
Cele patru echipe câștigătoare de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, coordonate de prof. dr. Florin George Popovici, au fost recompensate cu premii în bani, conform legislației în vigoare privind metodologia de organizare și desfășurare a competițiilor școlare. Mențiunile au revenit echipajului format din elevele Elena Raluca Buzincu și Denisa Maria Ivan, de la Colegiul „Andronic Motrescu” din Rădăuți, coordonat de prof. Otilia Hrihorciuc, elevilor Claudiu Nicolae Apetrei și Daniel Jorea, de la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni, coordonați de prof. Elena Cristina Nechifor, totodată elevelor Miriam Costinescu și Matilda Zub, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, coordonate de prof. Mihai Cârdei.
· Elevi în postura de cercetători
Președintele comisiei de organizare a fost insp. Cezar Anuței, inspector școlar pentru discipline socio-umane, împreună cu președintele executiv, prof. Angelica Chachula, director al liceului gazdă.
Din comisia de organizare mai fac parte cadre didactice de la LTIN, prof. Mihai Cârdei, prof. Ana-Maria Cârdei, prof. Adrian Hasna, prof. Angel Nițu, prof. Ana Maria Muntean, Andreea Cotos și Ionel Rusu.
Comisia de evaluare a ediției din acest an a fost formată din prof. Daniel Rusu, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, și prof. Mărioara Cocuța Bejinariu, de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava.
Potrivit prof. dr. Florin George Popovici, „prin specificul lui, programul competiției situează membrii echipajelor participante în postura de cercetători în domeniul investigației sociologice.
Concursul presupune două probe, una teoretică, în cadrul căreia elevii trebuie să analizeze un text, pentru a identifica, descrie și corela conceptele specifice domeniului investigat, să explice și să argumenteze un aspect referitor la realitatea socială.
Cea de-a doua probă solicită participanților pregătirea și aplicarea unei metode, a tehnicilor și instrumentelor de cercetare conexe (interviu focus-grup), la nivelul unui grup de voluntari, iar în urma prelucrării datelor, echipele au sarcina de a susține public, în fața comisiei de evaluare, rezultatele și concluziile propriei cercetări.
Punctajul final și departajarea participanților rezultă din media notelor obținute de aceștia la cele două probe. Tema pentru investigația sociologică din acest an a fost, ca de obicei, una de actualitate, menită a-i angaja pe participanți într-un dialog prolific și interesant: <Impactul influencerilor în viața adolescenților>”.