Angajații Serviciului Județean Suceava al Arhivelor Naționale au intrat, începând de luni, 11 noiembrie, în grevă generală pe termen nelimitat, alături de colegii lor din întreaga țară. Dorin Blaga, angajat al Arhivelor Naționale - Serviciul Județean Suceava și vicepreședinte al Filialei Arhivele Naționale a Sindicatului Europol, a precizat că aceasta este prima grevă din istorie în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și al Arhivelor Naționale ale României, instituții cu o vechime de 192 de ani. „Subliniem că cerințele noastre nu se referă la majorări salariale, ci la egalizarea salariilor cu cele ale colegilor noștri din structura centrală a instituției conform principiului la muncă egală, salarii egale, și, totodată, la îmbunătățirea condițiilor de muncă și a condițiilor de păstrare a documentelor”, a transmis Dorin Blaga.
Angajații Arhivelor Naționale ale României au transmis că după acțiunea din 4 noiembrie, când a fost declanșată o grevă de avertisment, reprezentanții MAI nu au dat dovezi clare că ar aborda problemele existente în serviciile județene. Serviciul Județean al Arhivelor Naționale din Suceava funcționează cu 9 angajați, iar pentru a acoperi eficient toate cerințele ar fi nevoie de încă două persoane. În funcție de vechime în muncă și calificare, un angajat de la Suceava primește mai puțin față de un coleg de la București cu 1.000-3.000 de lei/lunar.
Mihai Gabriel Chiricheș, șeful Serviciului Județean Suceava al Arhivelor Naționale, a precizat că persoanele care s-au prezentat luni cu diferite solicitări au fost îndrumate să trimită cererile pe e-mail, iar la finalul grevei acestea vor fi rezolvate.
Într-un comunicat transmis de protestatari se arată că anul trecut, ministrul Cătălin Predoiu, de ziua Arhivelor Naționale, își exprima aprecierile față de profesioniștii care lucrează aici, printr-un mesaj publicat pe site-ul MAI.
„Anul acesta, însă, a dovedit că nu este interesat de soarta angajaților din structurile județene ale Arhivelor Naționale, ținând cont că acceptă condițiile de muncă și discriminarea salarială existente între Aparatul Central și teritoriu, discriminare pe care nu a eliminat-o, în ciuda eforturilor angajaților din teritoriu”, se mai spune în comunicat.
Protestatarii au mai transmis că în cazul în care factorii decizionali nu vor aproba revendicările, sunt pregătiți să continue greva pe termen nedeterminat. „Nerezolvarea inechităților salariale va avea efecte grave asupra societății civile, prin întârzierea soluționării numeroaselor solicitări privind vechimea în muncă sau reconstituirea dreptului de proprietate, neeliberarea actelor de stare civilă pentru dobândirea cetățeniei române și blocarea accesului cercetătorilor la sălile de studiu. Funcționarea unei societăți democratice nu poate fi asigurată în absența Arhivelor Naționale ale României”, se precizează în comunicat. Salariații instituției au mai subliniat faptul că în majoritatea serviciilor județene, schema de personal este subdimensionată, iar în unele structuri activitatea se desfășoară cu doar 5-6 angajați.