Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 nov 2024 - Anul XXIX, nr. 262 (8791)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Tinerii voluntari ATOS, în tabără gratuită la Slătioara, la poalele Masivului Rarău

Miercuri, 6 Noiembrie 2024 (11:28:55)

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Catehizare, Tineret și Educație Pentru Viață, în perioada 1-3 noiembrie 2024, în „Vacanța de Toamnă” a anului școlar, s-a desfășurat a Treia Ediție a Taberei Tinerilor Voluntari ATOS, la Slătioara, la poalele Masivului Rarău, unde e Rezervația Naturală „Codrii Seculari”, aflată în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Tabăra a fost gratuită pentru tineri, o recompensă pentru receptivitatea și implicarea lor în anul acesta, în cadrul proiectelor și activităților Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS). Ei s-au bucurat timp de trei zile de vreme bună într-un cadru natural extraordinar de frumos.

Drumeția în Rezervație a fost uimitoare. Tinerii au aflat mai multe informații despre Rezervația „Codrii Seculari Slătioara”, care are peste 1000 de hectare și în care se găsesc specii rare de plante ca papucul doamnei, floarea de colț, specii de animale ocrotite, pe cale de dispariție, ca râsul, cocoșul de munte și arbori bătrâni de 300-400 ani, cu trunchiuri groase, pe care de-abia le îmbrățișează cinci oameni. A fost o promenadă de 7 km. Tinerii au văzut cum arată un sat de munte, cu arhitectură specială, case de lemn și pășuni care intră abrupt în pădure și încă multe animale pe care oamenii le cresc. Omul aproape de pământ, de natură e și aproape de Dumnezeu. Să nu uităm că natura e darul lui Dumnezeu pentru noi!

Trei Ateliere folositoare s-au desfășurat în foișorul de lemn, frumos amenajat. Au fost invitați medici, nutriționiști și ofițeri MAI care le-au vorbit tinerilor.

Doamna doctor Stroescu de la Direcția de Sănătate Publică Suceava (DSP) a pus accent pe informarea și conștientizarea tinerilor în ceea ce privește stilul de viață sănătoasă, prin adoptarea unei alimentații sănătoase, practicarea sportului, a mișcării și a exercițiilor fizice potrivite și combaterea factorilor de stres. Dumneaei a vorbit despre efectele periculoase ale comportamentelor generatoare de dependențe de alimente nocive, de mediile digitale, de alcool, tutun și droguri., mecanismul de apariție a acestor dependențe și bolile care apar în urma dezechilibrelor.

Doamna nutriționist Sorina Anițulesei a insistat asupra alimentației sănătoase pentru că marele pericol din zilele noastre o reprezintă mâncarea procesată, plină de E-uri și alte substanțe nocive. Ea a vorbit despre comportamentele alimentare întâlnite în rândul tinerilor și despre excesele și tulburările alimentare. Foarte interesați au fost tinerii în legătură cu Farfuria echilibrată din punct de vedere nutritiv, pentru a menține organismul sănătos, în formă și plin de energie.

De la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava – au fost prezenți doamna Laura Stadler și domnul Mihai Moisoiu, ofițeri și psihologi. Ei au vorbit despre pericolul care există în societate în legătură cu traficul de carne vie, de droguri și despre pericolul rețelelor sociale atunci când tinerii sunt naivi, superficiali, plini de complexe și tulburări neuro-psihice. Petrecerea îndelungată pe telefon și pe rețelele sociale e boală sigură. Li s-a mai vorbit de încrederea și stima de sine, curaj și cât de importante sunt comunicarea și empatia.

Concluzia tuturor Atelierelor a fost că e necesar să fim atenți în viață, să ne îngrijim și să sfătuim pe semenii care au luat-o pe căi greșite. Să nu uităm: cel mai bun prieten al omului e Bunul Dumnezeu!

În timpul liber, tinerii s-au jucat la foișor, au făcut mișcare, au ascultat muzică. Mingile de fotbal și de volei s-au făcut prietene cu cei mai energici. Focul de tabără din ultima seară a fost așteptat cu nerăbdare. La fâneață, tinerii s-au bucurat, au cântat. Cât de frumoasă e tinerețea cu Hristos în inimă și-n suflet!

Tabăra a fost încununată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Duminică de dimineață tinerii au mers la biserica din sat și au dat răspunsurile la strană. Rugăciunea e hrana sufletului, menține vie legătura noastră cu Dumnezeu.

Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a dăruit sănătate, vreme bună și am ajuns și aceste momente minunate din viață! Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântare și încredere! Mulțumim bucătăreselor și ostenitorilor de la locația turistică de la Slătioara pentru ospitalitatea și  jertfa lor! Mulțumim tinerilor pentru implicare și cumințenie!

 

Pr. Justinian-Remus A. Cojocar

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tinerii voluntari ATOS, în tabără gratuită la Slătioara, la poalele Masivului Rarău.
 Vizualizări articol: 537 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tinerii voluntari ATOS, în tabără gratuită la Slătioara, la poalele Masivului Rarău5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei