Prima ședință de rectificare bugetară convocată de noua conducere a Primăriei Suceava a fost un prilej bun pentru actualul executiv să evidențieze faptul că la preluare municipalitatea a fost ”pe minus”.
Adică cu conturile goale și datorii de zeci de milioane de lei către furnizorii de servicii și constructori, după cum a detaliat primarul Vasile Rîmbu, care într-o exprimare ”plastică” a spus că s-a trezit în situația ”urechi de elefant”. Adică cu buzunarele goale, de care tragi, ies în afara pantalonilor și arată ca niște urechi de elefănțel.
”Nu vom plânge prea mult situația de acum, pentru că ne săvârșim și arătăm competența profesională când rezolvăm probleme dificile. Peste această situație putem trece destul de repede. Discuții începute cu furnizorii de servicii, constructori etc. Vom proceda la întocmirea unor grafice de plăți, astfel încât într-un timp rezonabil să acoperim atât plățile, cât și penalitățile”, a declarat Vasile Rîmbu.
Deși în prezent municipalitatea suceveană are în conturi 200.000 lei – ”cam cât o comună mai mică”, după cum apreciază noul primar, în trimestrul I al anului viitor se intenționează să se ajungă la un moment ”zero” cu datoriile, care sunt de aproape 67 de milioane de lei, adică vreo 13 milioane de euro.
”Nu există riscul să nu fie asigurate niște servicii importante, precum furnizarea căldurii sau salubrizarea, acestea au mereu prioritate”, a ținut să precizeze Vasile Rîmbu.
În cadrul ședinței extraordinare de Consiliu Local, la care au fost prezenți 21 de consilieri, a fost aprobată rectificarea în plus a bugetului cu aproximativ 13 milioane de lei.
”În 2 octombrie și 22 octombrie a.c. municipiului Suceava i-au fost alocate din fondul de rezervă al Guvernului 6,6 milioane lei, respectiv 5,1 milioane lei. Aceste sume au fost înscrise în buget și noi trebuie să le validăm, adică să le aprobăm prin hotărâre de consiliu local. Printre destinațiile acestor sume se numără finanțarea asistenților personali ai persoanelor cu handicap și finanțarea gratuităților pentru TPL. Avem și rectificarea proprie, am primit de la Guvernul României pentru finanțarea unor cheltuieli pentru învățământul preuniversitar suma de 157.000 de lei, iar pentru învățământul particular și confesional acreditat, suma de 282.500 de lei. Aceste sume constituie venituri în bugetul local și le înscriem la capitolul cheltuieli de funcționare corespunzător”, a explicat primarul Vasile Rîmbu.
Altă rectificare în plus, cu 452.000 lei, pentru finanțarea obiectivelor de investiții, a fost ca urmare a alocării sumelor obținute prin vânzarea certificatelor de emisii gaze cu efect de seră.