Mita pe care o luau angajații Gărzii Forestiere Suceava pentru a favoriza firme sau pădurari era cuprinsă între 300 și 5.000 de lei. Faptele de care sunt acuzați de către DNA Suceava cei cinci consilieri ai Gărzii Forestiere s-au petrecut în perioada martie-octombrie 2024, în cazul a patru persoane, respectiv octombrie-noiembrie 2022, pentru celălalt.
După audierile din cursul zilei de miercuri, 30 octombrie, procurorii DNA l-au reținut pentru o perioadă de 24 de ore pe Mihai Ionel Popovici, acuzat că a luat mită de 14 ori. Acesta va fi dus în fața unui judecător cu propunere de arestare preventivă.
Față de alți 4 angajați ai Gărzii Forestiere s-a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Este vorba de Sorin Cezar Țăpuleasa (două luări de mită), Dănuț - Adrian Pavel (5 luări de mită), Dimitrie Chira și Florentin Doru Cucu, câte o faptă.
”În calitate de angajați ai Gărzii Forestiere Suceava, ar fi pretins și ar fi primit de la mai mulți agenți economici cu obiect de activitate în domeniul forestier, precum și de la alți funcționari silvici care își desfășoară activitatea în raza de competență teritorială a acestei instituții (pădurari, ingineri silvici etc.), sume de bani cuprinse între 300 de lei și 5.000 de lei și alte foloase necuvenite, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu vizând verificarea și controlul modului în care este respectată legislația privind regimul silvic, în scopul protejării activității acestora.
În mod concret, sumele sau bunurile ar fi fost solicitate de inculpați pentru ca aceștia să nu ia măsurile legale de sancționare contravențională pentru abaterile săvârșite de agenți economici sau pentru a lua măsuri legale mai blânde. De asemenea, sumele de bani sau bunurile cerute cu titlu de mită vizau și soluționarea favorabilă și cu celeritate a unor cereri a căror soluționare se află în competența Gărzii Forestiere Suceava (spre exemplu, de anulare a unor avize de însoțire emise neconform, în vederea reechilibrării stocului scriptic de material lemnos, de soluționare favorabilă a unor cereri de prelungire a termenului de emitere a unor avize de însoțire, formulate de către reprezentanții ocoalelor silvice unde funcționarii silvici vizați își desfășoară activitatea), de soluționare favorabilă a unor petiții prin care sunt sesizate nereguli cu privire la activitatea desfășurată de acești agenți economici/funcționari silvici etc.
Indivizii față de care s-a dispus măsura controlului judiciar trebuie să respecte o serie de obligații, printre care să se prezinte ori de câte ori sunt chemați la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia au săvârșit faptele, respectiv aceea de consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Suceava.
Procurorii DNA Suceava au mai anunțat că ancheta nu s-a finalizat și sunt vizate și alte persoane.
În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție.
Procurorii au mai făcut precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.