Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 25 oct 2024 - Anul XXIX, nr. 252 (8781)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Zilele Colegiului „Dimitrie Cantemir”. Instituția a marcat 20 de ani de proiecte europene, valoarea lor depășind un milion de euro

Vineri, 25 Octombrie 2024 (14:27:17)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ediția din acest an a Zilelor Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava a avut în program o serie consistentă de momente festive consacrate atât profesorilor, cât și elevilor instituției.

În zilele de 24 și 25 octombrie, oamenii școlii l-au omagiat pe marele cărturar Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei și personalitate culturală de anvergură, au organizat întâlniri și au evidențiat o parte dintre activitățile și reușitele unității de învățământ.

Vineri, 25 octombrie, colegiul sucevean a organizat cea de-a doua ediția a simpozionului „Dimitrie Cantemir – un destin românesc în Luminile europene”, eveniment care a pus în lumină proiectele educaționale desfășurate de instituție în ultimii ani.

Prof. Florentina Sfichi, responsabil al comisiei de proiecte europene, a subliniat că tema <Proiectele educaționale – resurse inepuizabile în formarea și educarea elevilor> nu a fost aleasă întâmplător.

„Școala noastră sărbătorește 20 de ani de activitate susținută în managementul și implementarea proiectelor educaționale. De ce scoatem în evidență acest aspect?

Considerăm că impactul implementării proiectelor educaționale nu este de neglijat în contextul unei societăți caracterizate de schimbare, explozie informațională, progres științific”.

Aceasta a mai precizat că nu de puține ori, beneficiarii proiectelor, elevi sau cadre didactice, au evidențiat cât de mult a contat că au avut posibilitatea de a relaționa într-un cadru informal, de a ieși din țară, de a comunica într-o limbă străină, de a vedea cum se lucrează și ce se întâmplă într-o altă țară, în aria lor de interes.

„Proiectele educaționale contribuie la dezvoltarea personală și profesională a cadrelor didactice și elevilor, iar unul dintre motivele pentru care elevii aleg să vină la Colegiul Economic <Dimitrie Cantemir> este faptul că aici se derulează proiecte educaționale diverse”, a conchis Sfichi.

 

·       Peste 1.100 de elevi, distribuiți în 45 de clase

 

Despre proiectele derulate de liceu a vorbit și prof. Mihaela Beșa, directoarea colegiului sucevean, aceasta punctând și câteva aspecte importante din parcursul unității de învățământ, de la înființare și până în prezent.

Beșa a mai arătat că liceul sucevean deține numeroase titluri, printre care „școală europeană”, „eco școală”, „școală robocampioană” etc.

În materie de proiecte de dezvoltare, ultimii doi ani au fost prolifici pentru Colegiul Economic, unitatea accesând „proiecte pentru echipamente pentru dotarea unui laborator și a unui cabinet de informatică, atelier multifuncțional de turism și alimentație, sălile de clasă fiind în curs de dotare cu mobilier și echipamente digitale”.

Mihaela Beșa a mai amintit de proiecte PNRR (finanțare pentru dotarea a două Smart Lab-uri, care urmează să fie echipate), PO, „Primul student din familie” etc.

Aceasta a mai menționat că în prezent, Colegiul Economic școlarizează peste 1.100 de elevi, distribuiți în 45 de clase și are 109 angajați.

 

·       Peste un milion de euro prin proiecte și 800 de elevi în stagii de practică în Europa

 

Tot în cadrul simpozionului de vineri, prof. Florentina Sfichi a tras o serie de concluzii vizavi de proiectele europene derulate în ultimii 20 de ani, începând cu primul proiect, Comenius, unde liceul a fost partener alături de alte 5 licee din țări europene

„Aceste proiecte au deschis calea educării elevilor pentru valorile europene, constituind oportunități de a dobândi competențe cheie, care să le permită să se adapteze unei societăți dinamice.  

(...) În acești 20 de ani, am atras peste un milion de euro din parteneriate cu școli și instituții din mai multe țări europene. Am implementat 11 proiecte de parteneriat strategic cu școli din Europa, 9 proiecte europene VET, o acreditare pe domeniul educație școlară și o acreditare pe domeniul VET.

Aproximativ 800 de elevi au participat la schimburi de bune practici în școli europene sau la stagii de formare în instituții europene. 60 de profesori au făcut schimburi de bune practici cu alți colegi din Europa sau au participat la cursuri de formare. Am dobândit de patru ori titlul de școală europeană și am primit două premii la nivel european”, a concluzionat Sfichi.

La rândul său, prof. Eugenia Trufin, fostă directoare a liceului și actual inspector în cadrul IȘJ, s-a adresat colegilor săi, subliniind că „numelui marelui cărturar Dimitrie Cantemir ne obligă. Ne obligă să fim serioși, consecvenți, deschiși la nou așa cum a fost dânsul, să fim în luminile europene prin lucrurile pe care noi știm și putem să le facem, să rămânem angrenați în dorința de a oferi elevilor starea de bine în sistemul educațional”.

Invitat al simpozionului, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu – prorector al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, a evidențiat că „proiectele sunt esențiale, ele schimbă fața lumii. Colegiul Economic are niște merite excepționale, proiecte de primă mărime.

Depinde de noi să schimbăm fața lumii, fiecare e responsabil de ceea ce se întâmplă cu el, dar instituțiile trebuie să ne ofere cadrul legal și administrativ, să creeze premisele ca fiecare să beneficieze de toate șansele pe care societatea contemporană le oferă. Nu mai suntem singuri, trăim în rețea, suntem o rețea și trebuie să profităm de acest lucru”.

Invitați speciali au completat tabloul celei de-a doua ediții a simpozionuluijudețean cu participare națională „Dimitrie Cantemir – un destin românesc în Luminile europene”, evenimentele organizate cu prilejul Zilelor Colegiului urmând să încheie cu Balul Bobocilor, de vineri seară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zilele Colegiului „Dimitrie Cantemir”. Instituția a marcat 20 de ani de proiecte europene, valoarea lor depășind un milion de euro.
 Vizualizări articol: 756 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zilele Colegiului „Dimitrie Cantemir”. Instituția a marcat 20 de ani de proiecte europene, valoarea lor depășind un milion de euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei