Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 oct 2024 - Anul XXIX, nr. 251 (8780)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

31 de lucrări de pictură, dintre care trei triptice, realizate de 16 pictori contemporani, expuse la Muzeul de Istorie Suceava

Joi, 24 Octombrie 2024 (16:12:50)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

„O expoziție densă, expresivă și puternic individualizată”, așa a fost descrisă de dr. arte vizuale Camelia Sadovei expoziția Taberei de pictură a Muzeului Național al Bucovinei, ediția a XII-a, desfășurată la Mănăstirea Humorului (Pensiunea Casa Bunicilor), ce a fost vernisată joi, 24 octombrie 2024, la Muzeul de Istorie Suceava.

31 de lucrări de pictură, dintre care trei triptice, realizate de 16 pictori contemporani: Liviu Suhar, Virgiliu Parghel, Pușa Pîslaru, Oana Hrișcă, Teodora Coltofean, Sorin Baciu, Konstantyn Ungureanu BOX, Mihai Sârbulescu, Marilena Murariu, Dinu Săvescu, Dorin Coltofeanu, Mihai Gavril, Ghenadie Jalbă, Lucia Pușcașu, Niculai Moroșan și David Croitor, pot fi admirate, până pe 15 noiembrie 2024, în Foaierul Muzeului de Istorie și în spațiul Cafeteria.

 

·        Noi lucrări în colecția muzeului. Editarea unui catalog

 

În deschiderea vernisajului, directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Constantin Emil Ursu, a spus că artiștii plastici care au participat în tabără, conform cutumei, lasă câte două lucrări în patrimoniul muzeului, dar, anul acesta, unii au lăsat mai multe lucrări. „Rezultatele taberei de pictură sunt de fapt lucrările care intră în colecția muzeului. De câțiva ani, scoatem și cataloage după fiecare tabără de pictură, cataloage care folosesc publicului, nouă, dar mai ales specialiștilor”, a transmis directorul Ursu. 

Tematica lucrărilor donate de artiști colecției de artă a muzeului, spune președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR) - Filiala Suceava, dr. arte vizuale Camelia Sadovei, propune un spațiu real sau imaginar, inspirat din structura și starea locurilor înconjurătoare: casele, peisajul, biserica și icoanele sale, oamenii și locurile, pădurea cu luminile și umbrele sale, vatra hranei de toate zilele, eterici arbori ai firii, baladele imateriale sau virtuale dansuri liturgice.

Tot dr. arte vizuale Camelia Sadovei a explicat că expoziția Taberei de pictură a Muzeului Național al Bucovinei, ediția a XII-a, dincolo de proiectul în sine („o dovadă în plus a împlinirii menirii acestei instituții în viața culturală a cetății”, „proiect ambițios, tenace și bine susținut prin profesionalismul oamenilor din departamentul de artă al instituției”), este un mod de recunoaștere și valorizare a unei forme de manifestare culturală prin care de fapt se definește și se perpetuează neamul, credințele, cunoașterile, cu alte cuvinte, istoria noastră de ieri și de mâine.

 

·        Limbaj plastic

 

La vernisaj au participat și o parte dintre artiștii care au fost în tabără. Dr. arte vizuale Camelia Sadovei a făcut o scurtă prezentare pentru fiecare artist care a expus pe simezele Muzeului de Istorie Suceava. Ea a vorbit despre limbajul plastic, „care este conturat prin tehnici specifice fiecărui artist, pornind de la velaturile diafane și subtil colorate descriind portretele colegilor taberei sau forme ale obiectelor cotidiene din pânzele semnate de Dorin Coltofeanu, la impasto-urile surprinzătoare ale teluricului și mereu surprinzătorului Virgiliu Parghel sau cele ludic experimentaliste ale lui Dinu Săvescu, de la expresia clasică a materialității realului prin tușe picturale urmărite de David Croitor și a suprarealului interior în pânzele semnate de Sorin Baciu sau la moderne căutări ale formei prin texturarea de suport în transpunerile arhetipale la Oana Ruxandra Hrișcă. Putem regăsi perspective surprinzătoare, suprapuneri și transparențe la Niculai Moroșan ori inedite, studiate contraste cromatice și muzicale în pânzele Marilenei Murariu”.

 

·        Voci aparte prin compoziții, prin culoare, prin mesaj

 

Aparte prin monumentalitate, transfigurare a temei și remodelarea mesajului, spune președintele UAPR - Filiala Suceava, dr. Camelia Sadovei, sunt pânzele inspirate de pereții bisericilor locului semnate de Teodora Coltofeanu, structurile zvelt boltite și însemnate din cele reprezentate de Mihai Gavril sau pânzele sonor ritmate semnate de Mihai Sârbulescu, o semnificativă prezență, fiind cofondator, participant și exeget al rezidențelor grupului Prolog, importantă mișcare artistică inițiată în 1985 de nume semnificative ale artei moderne și contemporane românești.

„Cu un discurs poetic, dar cu o riguros structurată reprezentare, pânzele semnate de Pușa Pîslaru și Lucia Pușcașu mărturisesc povestea locurilor, a tainelor și sufletului lor, rafinate mărturisiri ritmate compozițional reconstruind melodic vechile doine și balade. Ghenadie Jalbă, o voce aparte prin compoziție și culoare, ne descrie o lume hieratică a formelor, o paralelă dimensională dramatic construită prin stilizări structurale. Liviu Suhar, asemenea unui genius loci, face apel prin pânzele sale la memoria culturală și la valorile spirituale ale spațiului bucovinean, mereu fermecat de formele și oamenii locurilor natale, fidel prin discursul său plastic unui stil și unui concept propriu, deja foarte bine cunoscut și apreciat. Nu în ultimul rând, compozițiile semnate de Constantin Ungureanu Box, prin același monumentalism și rigoare exprimate în ultima sa expoziție personală, ne povestește despre studiate hibridări ideatice mărturisind dramatice lumi personale”, și-a completat prezentarea dr. Camelia Sadovei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 31 de lucrări de pictură, dintre care trei triptice, realizate de 16 pictori contemporani, expuse la Muzeul de Istorie Suceava.
 Vizualizări articol: 490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
31 de lucrări de pictură, dintre care trei triptice, realizate de 16 pictori contemporani, expuse la Muzeul de Istorie Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei