18 machete realizate din piese LEGO Classic, înfățișând „Parcul Șipote – În viitor”, au fost expuse miercuri, 23 octombrie, în curtea Grădiniței cu Program Prelungit „Așchiuță” Suceava, cu prilejul festivității de premiere a Concursului „Micii arhitecți”.
Machetele (proiecte ample, minuțios lucrate) sunt creațiile celor peste 160 de preșcolari care au participat la cea de-a doua ediție a competiției „Micii arhitecți”, ediție care a angrenat 13 grădinițe din municipiu și peste 100 de cadre didactice coordonatoare.
Părinți, profesori, parteneri au luat parte la premiere, preșcolarii fiind recompensați cu diplome denumite simbolic Micul Vizionar/ Micul expolorator/ Micul Constructor și premii.
Cum și-ar dori micuții să arate parcul Șipote?
Parcul Șipote prin ochii preșcolarilor este un spațiu al distracției, al experiențelor, cu zone vaste de relaxare, cu spații de joacă, alei generoase, cu animăluțe, cu multe oportunități de petrecere a timpului liber (foișoare, spectacole, evenimente). Un parc al prieteniei, al bucuriei, al aventurii, o oază de verde în inima urbei.
Sute de piese colorate au fost asamblate pentru a reda perspectiva micuților asupra parcului lor de vis, competiția testându-le și antrenându-le micuților concentrarea, răbdarea, creativitatea.
Copiii nu au făcut decât să reitereze potențialul uriaș al unuia dintre cele mai emblematice parcuri ale orașului, loc care din păcate nu a beneficiat de intervențiile meritate și care a rămas la periferia preocupărilor celor cu putere de decizie.
· „Proiecte și activități importante prin care putem valoriza copiii”
Prof. Dorina Vieriu, directoarea GPP „Așchiuță”, instituție care, alături de GPP „Albinuța”, a inițiat această competiție, a arătat că „Parcul Șipote – În viitor” este o temă interesantă, incitantă, stabilită în colaborare cu arh. Bianca Leonte și arh. Andreea Manole.
„De ce parcul Șipote? Pentru că se află în municipiul Suceava, în apropierea Cetății de Scaun, pentru care sunt în plan proiecte impresionante de reamenjare și modernizare. De ce să nu-și aducă și copiii contribuția la acest vast proiect? Iar prin aceste machete veți vedea minunățiile pe care copiii au reușit să le imagineze, ca parte din comunitate.
De la vârstă timpurie, copiii se dezvoltă atât civic, creativ, intelectual, cât și cognitiv și fizic, și ne dăm seama cât de importante sunt aceste proiecte, aceste activități, prin care putem valoriza copiii noștri. Pentru că acest joc LEGO le dă posibilitate copiilor să creeze, să inoveze, să-și imagineze, să repare, să construiască, în așa fel încât la urmă rezultatul final să fie unul plăcut, atractiv”, a subliniat prof. Dorina Vieriu.
La ediția din această toamnă a concursului „Micii arhitrecți” au participat următoarele grădinițe din municipiu: ”Țăndărică”, „Prichindel”, „1,2,3”, „Gulliver”, „A.B.C.”, „Piticot”, „M. Montessori”, „Pinocchio”, Seminarul Teologic , „Dumbrava Minunată”, Obcini, „Albinuța” și „Așchiuță”.
Au mai sprijinit evenimentul sponsorii SC Integritech Solution SRL și SC Mif Global 2022 SRL.