Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 oct 2024 - Anul XXIX, nr. 245 (8774)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5675 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Șase persoane reținute în dosarul șpăgilor la Spitalul Rădăuți și nici o arestare

Joi, 17 Octombrie 2024 (20:42:25)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Șase angajați ai Spitalului Municipal Rădăuți au fost reținuți în seara zilei de miercuri, 16 octombrie, într-un dosar instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava. Acuzațiile procurorilor sunt de ”luare de mită”, ”dare de mită”, „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”,„abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”,„instigare la dare de mită” și ”trafic de influență”.

Persoanele reținute de procurori și pentru care s-a solicitat arestarea preventivă sunt Flaviu Emanuel Sima, șef al Secției ATI din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți „Sf. Doctori Cosma și Damian”, fost manager interimar al aceluiași spital, Liviu Dubei, director medical la Spitalul din Rădăuți, Vlad-Vasile Luța, asistent medical principal în cadrul Compartimentului Primiri Urgențe, Maria-Ecaterina Cîrdei, asistent medical principal obstetrică-ginecologie în cadrul Blocului Operator, fost director de îngrijiri medicale, Domnica Maxim, zisă Mica, asistent medical principal coordonator în cadrul Serviciului Sterilizare și Lenuța-Violeta Puha, asistent medical principal la Compartimentul Oncologie.

În cursul zilei de joi, un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Suceava a respins toate cele șase propuneri de arestare preventivă. Magistratul a decis să îi plaseze în arest la domiciliu pe Flaviu Sima, pe Domnica Maxim și pe Lenuța-Violeta Puha. În ceea ce-l privește pe directorul medical Liviu Dubei, nu s-a luat nici un fel de măsură restrictivă de libertate. Pentru celelalte două persoane, Maria-Ecaterina Cîrdei și Vlad-Vasile Luța, a fost luată măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Soluția de la Tribunalul Suceava nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava.

Flaviu Sima este acuzat că a luat șpăgi de la pacienți, dar și pentru măsluirea unor concursuri de angajare. Fostul manager al Spitalului Municipal Rădăuți a primit țuică, flori (550 de buchete de garoafe), dar și diferite sume de bani, plecând de la câteva sute de lei și până la 6.000 de euro.

Directorul medical Liviu Dubei este acuzat de șase infracțiuni de luare de mită de la pacienți sau rudele acestora.

Vlad-Vasile Luța este acuzat că intermedia șpăgi, dar și că a livrat subiecte de concurs către anumiți candidați, subiecte primite de la cumătrul său, respectiv Flaviu Sima.

Maria-Ecaterina Cîrdei este cercetată pentru că a dat subiecte de concurs și pentru că a instigat la dare de mită.

Domnica Maxim ar fi oferit subiecte unor concurenți pentru diferite posturi în spitalul din Rădăuți, dar ar fi dat și mită unei colege de serviciu primită de la o anumită persoană.

Lenuța-Violeta Puha ar fi luat mită, atât în bani, cât și în diferite bunuri, cum ar fi prăjituri sau cafea.

Cu ocazia perchezițiilor efectuate pe 16 octombrie au fost ridicate următoarele sume de bani: 93.101 lei, 419.320 euro, 3.390 lire sterline și 7.730 dolari.
Procurorii au precizat că derulează cercetări și față de alte persoane.

 

·       Două persoane care au primit subiectele pentru concursul de brancardier au picat examenul. Și-au cerut banii înapoi

 

Procurorii DNA Suceava au descris, pe scurt, și ceea ce se întâmpla la spitalul din Rădăuți. Interesant este că două persoane care au participat la concursul pentru brancardier și primiseră subiectele dinainte au ”reușit” să pice examenul. Ambii și-au cerut banii înapoi.

”La începutul anului 2023, inculpatul Luța Vlad-Vasile, în calitate de asistent medical principal în cadrul Compartimentului Primiri Urgențe, ar fi pretins și ar fi primit de la două persoane sume de câte 6.000 de euro, pentru a interveni la inculpatul Sima Flaviu – Emanuel, pentru ca acesta, în calitate de manager interimar al Spitalului Municipal Rădăuți, să-i sprijine pe cei doi să ocupe posturi de brancardieri în cadrul acestei instituții spitalicești.
Astfel, inculpatul Sima Flaviu – Emanuel, în calitatea menționată anterior, prin intermediul inculpatului Luța Vlad-Vasile, ar fi primit suma totală de 12.000 de euro de la două persoane, pentru a-i sprijini să ocupe postul de brancardier în cadrul Spitalului Municipal Rădăuți, sens în care ar fi intervenit la membrii comisiei de examen în favoarea uneia dintre cele două persoane, pentru a promova concursul organizat în acest scop în perioada 28 februarie 2024-02 aprilie 2024, oferindu-i acestuia subiectele pentru proba interviului, prin intermediul inculpatului Luța Vlad-Vasile.
În urma organizării interviului la data de 29 martie 2024, cele două persoane nu ar fi luat concursul și nu ar fi obținut posturile respective, fapt ce i-ar fi determinat pe cei doi să-i ceară restituirea sumei de bani pe care au dat-o, sumă care le-a fost restituită la data de 30 martie 2024 de către inculpatul Sima Flaviu – Emanuel, de asemenea prin intermediul inculpatului Luța Vlad-Vasile.
În perioada noiembrie 2023 – februarie 2024, inculpatul Sima Flaviu – Emanuel ar fi primit suma de 2.600 lei și diverse bunuri de la mai mulți pacienți sau aparținători ai acestora pentru a interveni pe lângă diverși medici din cadrul spitalului și a-i ajuta pe aceștia să se interneze pentru diverse afecțiuni și operații chirurgicale.
În perioada 18 – 21 martie 2024, inculpatul Sima Flaviu – Emanuel, în calitate de manager interimar al Spitalului Municipal Rădăuți „Sf. Doctori Cosma și Damian”, i-ar fi furnizat unei persoane subiectele pentru examenele scris și oral, pe care fiica sa le-ar fi susținut în cadrul unui concurs de ocupare a unui post de economist debutant la instituția pe care o conduce, astfel încât aceasta din urmă să promoveze respectivul concurs și să fie angajată.
În cursul lunii februarie 2024, inculpatul Sima Flaviu – Emanuel ar fi pretins de la o persoană să-i efectueze ITP-ul la autoturismul personal și să-i aducă mai multe buchete de lalele cu ocazia zilei de 8 martie, pentru a le oferi din partea sa angajatelor și pacientelor ce se aflau în spital, în schimbul cărora ar fi promis că va favoriza o persoană din anturajul acestuia să ocupe un post ce urma să fie scos la concurs în cadrul unității spitalicești pe care o conduce”, sunt acuzațiile la adresa managerului Sima și a cumătrului Luța.

 

·       Directorul medical ar fi luat șpagă între 200 de lei și 200 de euro


În ceea ce îl privește pe directorul medical Liviu Dubei, acuzațiile sunt următoarele: ”În perioada noiembrie 2023 – aprilie 2024, inculpatul Dubei Liviu în calitate de director medical al Spitalului Municipal Rădăuți „Sf. Doctori Cosma și Damian”, având totodată și calitatea de medic primar chirurgie generală, șef al Secției Chirurgie din cadrul aceluiași spital, ar fi primit sume cuprinse între 200 de lei și 200 de euro de la un număr de șase persoane întrucât ar fi efectuat intervenții chirurgicale pentru diverse afecțiuni unor rude sau cunoștințe ale acestora”.
În cazul celor trei asistente, procurorii DNA Suceava au reținut următoarele: ”În perioada 2023 – 2024, inculpatele Cîrdei Maria-Ecaterina, Maxim Domnica și Puha Lenuța-Violeta, în calitățile menționate anterior și totodată având și calitatea de membri în mai multe comisii de concurs organizate pentru ocuparea mai multor funcții de asistentă, infirmieră și îngrijitoare în cadrul spitalului din care fac parte, ar fi furnizat subiectele de concurs mai multor candidați, favorizându-i pe aceștia în ocuparea posturilor scoase la concurs. Cu această ocazie, cele trei inculpate ar fi pretins și ar fi primit de la aceleași persoane sume de bani și diverse bunuri pentru faptul că le-ar fi susținut pe acestea să promoveze respectivele concursuri”.
 

·       Povestea de iubire dintre managerul Sima și Mărioara Cenușă, surprinsă pe înregistrările DNA

 

În afara chestiunilor de serviciu și de fraudare a unor concursuri sau de luare de mită, înregistrările din dosar au surprins și povestea de iubire dintre managerul Flaviu Sima și una dintre angajatele spitalului din Rădăuți, Mărioara Cenușă.

Cei doi ar fi fost amanți și încercau să acopere acest aspect. Iată discuția:

Cenușă Mărioara: alo!

Flaviu Sima: da!

Mărioara Cenușă: deci?

Flaviu Sima: deci ce?!

Mărioara Cenușă: ce s-a întâmplat?

Flaviu Sima: nu-ți găsești inelul… am fost văzuți amândoi, plecând de la unșpe, de la Rădăuți spre Suceava… adică, probabil, inclusiv cineva din hotel a mai ținut legătura cu cineva. Și te-a văzut și pe tine plecând și mașina mea înainte.

Mărioara Cenușă: și?

Flaviu Sima: și acuma na… acuma încerc să conving că poa să fie întâmplător, că n-am nicio treabă, în fine. Hai, te sun de pe celălalt număr îndată, da?

Mărioara Cenușă: bine, hai…pa.

 

·       Unul dintre avocații celor reținuți spune că aceștia s-au prevalat de dreptul la tăcere

 

Avocatul Narcis Gabriel Chira, care reprezintă un număr de 4 inculpați, a declarat că aceștia s-au prevalat de dreptul la tăcere.

”Cu siguranță, organul de urmărire penală își probează acuzația pe anumite elemente pe care aceștia le consideră ca fiind incontestabile. Punctul de vedere al apărării raportat la clienții pe care îi reprezint este că în această etapă procesuală aceștia uzitează la dreptul legal conferit de legiuitor, care le permite poziția de a nu da nici o declarație. Avem încredere în justiție și raportat la materialul probator ne vom poziționa în așa manieră încât interesele clienților să beneficieze de cea mai bună apărare”, a arătat avocatul Narcis Gabriel Chira, care reprezintă interesele a patru clienți în dosarul 25/P/2023 al DNA Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șase persoane reținute în dosarul șpăgilor la Spitalul Rădăuți și nici o arestare.
 Vizualizări articol: 1108 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Șase persoane reținute în dosarul șpăgilor la Spitalul Rădăuți și nici o arestare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei