Unul dintre cetățenii de onoare ai municipiului Fălticeni, profesor și medic psihiatru renumit în întreaga lume, dr. Eliot Sorel, s-a stins în Washington DC, în data de 13 octombrie a.c., la vârsta de 84 de ani, ceremonia funerară organizată în memoria sa având loc miercuri, 16 octombrie a.c..
Eliot Sorel s-a născut în Fălticeni, în octombrie 1940. Familia Sorel a plecat inițial la Paris, unde Eliot a studiat medicina, apoi, în 1961, dr. Sorel a emigrat în Statele Unite. În SUA dr. Sorel a studiat la NYU, SUNY-Binghamton, Johns Hopkins School of Advanced International Studies și Yale.
După 1989, dr. Sorel și-a redobândit cetățenia română în cadrul unei ceremonii desfășurate la Ambasada României din Washington DC.
A fost un prieten constant al Fălticeniului, orașul său natal, unde a revenit frecvent, unde „a colaborat constant cu autoritățile locale pentru a reuni actori privați, instituționali și neguvernamentali în vederea elaborării unei strategii de dezvoltare multidimensională pentru orașul și regiunea sa natală”, după cum a precizat familia sa, în necrologul transmis. „A inspirat crearea și a devenit membru în consiliul director al Asociației Culturale Grigore Vasiliu Birlic, alături de Radu Beligan, Ion Lucian, Victor Rebengiuc. Pentru dăruirea și eforturile sale, Primăria municipiului Fălticeni i-a conferit titlul de cetățean de onoare în 2002”, a menționat familia Sorel.
În plan profesional, medicul psihiatru Eliot Sorel a fost nu doar un practicant al psihiatriei clinice, ci un lider inovator în domeniul sănătății mintale, expert în performanța sistemelor de sănătate, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea George Washington.
Dr. Sorel a fost expert în domeniu pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația Panamericană a Sănătății (PAHO/OMS), Institutul Național de Sănătate din SUA (NIH Fogarty International Center), Institutul Național de Sănătate Mintală (NIMH), Grupul Băncii Mondiale (WBG), Banca Interamericană de Dezvoltare (IADB) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
A fost redactor-șef fondator al Global Mental Health and Psychiatry Review și cofondator al Africa Global Mental Health Institute. A fost un membru activ și respectat al Asociației Americane de Psihiatrie și al Colegiului American de Psihiatrie; președinte al Asociației Mondiale de Psihiatrie Socială; membru activ al Asociației Mondiale de Psihiatrie; președinte al Societății de Psihiatrie din Washington și al Societății Medicale din Districtul Columbia și inventator al modelului TOTAL Health: un model integrat, de colaborare pentru îngrijirea sănătății care combină capacitățile de îngrijire primară, sănătate mintală și sănătate publică.
A fost onorat cu numeroase premii și distincții acordate de asociații profesionale din SUA și de organizații internaționale. În România, în 2018 Guvernul României i-a acordat Premiul de Excelență, la Ambasada României, la Washington; a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină Carol Davila și al Universității Politehnica din București, în octombrie 2009, respectiv iunie 2014; Steaua României, Ordinul Comandor, acordat de președintele României la București în ianuarie 2004.