Două incendii au provocat pagube la locuințe, sâmbătă și duminică, ambele izbucnind de la coșurile de fum necurățate sau neizolate corespunzător. Având în vedere că suntem practic la începutul sezonului rece, cu temperaturi nocturne deja scăzute, iar sucevenii au început să folosească zilnic sistemele de încălzire, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava a transmis un semnal de alarmă cu privire la starea coșurilor de fum, o problemă care în fiecare sezon rece declanșează zeci de incendii cu pagube mari la nivel de județ.
Sâmbătă seara, în jurul orei 18:00, pompierii militari au fost alertați cu privire la un incendiu izbucnit în satul Slătioara, comuna Stulpicani. În urma incendiului au ars aproximativ 10 metri pătrați din acoperișul unei case de locuit, din cauza coșului de fum neizolat corespunzător.
Un alt incendiu pornit de la coșul de fum a fost anunțat în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 1.30, la Vicovu de Jos. La acest incendiu, flăcările au afectat 10 metri pătrați din acoperișul camerei centralei termice și aproximativ 60 de metri pătrați din astereala acoperișului locuinței.
Pompierii au stabilit în acest caz că focul a pornit din cauza jarului și scânteilor provenite din coșul de fum necurățat.
”Chiar dacă au fost limitate prin intervenția promptă a pompierilor militari, pagubele materiale însemnate sunt un nou semnal de alarmă pentru cetățenii care încă nu și-au luat toate măsurile de siguranță pentru a preîntâmpina aceste dezastre”, a transmis locotenent colonelul Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava.
Pompierii militari îi îndeamnă pe sucevenii care stau la case să țină cont de o serie de măsuri minime de protecție: curăţarea şi repararea coşurilor de fum se va efectua de către o persoană specializată, premergător și la finalul sezonului rece; coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor; în podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere.