Muzeul Național al Bucovinei le propune elevilor de gimnaziu și liceu, pentru lunile octombrie și noiembrie 2024, o nouă temă de educație muzeală: „Pe aripi de istorie. Așii cerului, avioane și aviatori”.
Ora de muzeu constituie o modalitate atractivă de prezentare a istoriei aviației și a aviatorilor, cu centrare pe momentele istorice importante și personalități ale aviației, partea informativă a proiectului educațional fiind completată cu prezentarea de aeromodele: o machetă de avion de vânătoare din Primul Război Mondial, expusă la Muzeul de Istorie Suceava, și un aeromodel realizat de Gelu Țiculeanu, inginer IT în cadrul Muzeului Național al Bucovinei.
Cel de al doilea aeromodel (funcțional și de dimensiuni impresionante: 2 m anvergură, lungime 1,6 m), amplasat la etajul II al Muzeului de Istorie Suceava, redă un avion redus la scara ¼, după prototipul PIPER CUB J3, avion utilitar folosit în misiuni civile și chiar militare imediat după Al Doilea Război Mondial, anii 1950.
Organizatorii spun că „tema propusă se adresează elevilor de gimnaziu și liceu, cărora ne dorim să le captăm interesul pentru patrimoniul cultural, istoria universală și cea locală prin discuții, vizionări și interacțiuni creative, prezentând informații inedite despre istoria zborului, avioane și aviatori celebri”.
Cei interesați să participe sunt rugați să sune pentru informații și programări la telefon: 0230 216 439, interior 116.