Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 oct 2024 - Anul XXIX, nr. 231 (8760)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4451 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Volumul „Crai nou pe cerul Bucovinei”, semnat de scriitoarele și jurnalistele Doina Cernica şi Maria Toacă, lansat la Suceava

Marţi, 1 Octombrie 2024 (13:04:45)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, în Sala de Artă „Elena Greculesi”, a fost lansată cartea „Crai nou pe cerul Bucovinei” (Suceava, Editura Muşatinii, 2024), semnată de scriitoarele și jurnalistele Doina Cernica (Suceava) şi Maria Toacă (Cernăuți). Volumul și autoarele au fost prezentate de Maria Olar (preşedinta Fundaţiei Culturale „Leca Morariu”) şi de dr. Alis Niculică.

„Paginile volumului nostru nu cuprind, nici nu aveau cum, totalitatea manifestărilor desfășurate pe meleagurile sucevene și cernăuțene, dar sperăm ca cititorul să simtă unitatea sudului și nordului Bucovinei în dragostea și mândria pentru acest tânăr de uriaș talent și de intensă simțire românească, pentru acest Crai nou al Bucovinei întregi”, au spus autoarele acestei cărți, completând că sugestia acestei cărți aparține autorului Bibliografiei Ciprian Porumbescu (și a multor altor lucrări). „Îi mulțumim, așadar, scriitorului Ion Filipciuc, după cum îi mulțumim și universitarului Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, pentru impunerea sărbătoririi lui Ciprian Porumbescu la nivel național și pentru impulsul dat creatorilor în susținerea acesteia. Nu în ultimul rând, pentru sprijinul acordat cărții noastre”, au mai explicat Doina Cernica şi Maria Toacă.

Coperta I a cărții reproduce o lucrare semnată de regretata artistă bucovineancă Dany-Madlen Zărnescu (sora Doinei Cernica), iar coperta IV prezintă o imagine de la începerea Anului Ciprian Porumbescu în Nordul Bucovinei, lângă bustul lui Iraclie Porumbescu de la Biserica din Boian, și alta, cu „Balada” celor 140 de viori la Stupca, în anul 2023. Responsabil coperte: Gheorghe Zărnescu. Redactor: dr. Alis Niculică. 

„După 2003 – Anul Ciprian Porumbescu în Bucovina, 2023 a fost al doilea moment de adunare a energiilor în secolul nostru, al XXI-lea, pentru promovarea unui compozitor bucovinean român, de talie internațională. De aceea, multe din relatările manifestărilor consacrate lui Ciprian Porumbescu, dar și părintelui său și al prozei românești în Bucovina, preotul Iraclie Porumbescu, se rotesc în jurul acestor ani. De asemenea, în bună măsură surprind efortul familiilor Porumbescu și Morariu, închinate aceluiași țel, depășind uneori granițele acestor două decenii”, au scris cele două autoare, în prima pagină a volumului, în loc de prefață („În Bucovina întreagă”).

 

·        Eforturile depuse de Leca Morariu în vederea înființării și apoi a apărării în vremuri de război a Muzeului Porumbescu

 

Preşedinta Fundaţiei Culturale „Leca Morariu”, Maria Olar, a amintit în câteva cuvinte despre sprijinul pe care i l-a acordat scriitoarea Doina Cernica, în mai toate activitățile Fundației „Leca Morariu”, sprijin fără de care nu s-ar fi descurcat onorabil. Pe lângă numeroasele informații despre Ciprian Porumbescu prezentate în volum de cele două autoare, materiale bine documentate, Maria Olar a venit cu ceva în plus, a vorbit și despre meritele deosebite ale lui Leca Morariu, „despre eforturile depuse fără preget în vederea înființării și apoi a apărării în vremuri de război a Muzeului Porumbescu: inaugurarea, în 1928, în spațiul Primăriei orașului Suceava; 1932 - mutarea în Casa Națională, până în fatidicul 1940, când este dus de Leca la Focșani, pentru două luni, apoi la București, unde Leca se refugiase și continua activitatea de universitar în București și Iași. În 1941, când urma să se întoarcă la Cernăuți, unde își lăsase casa și toate lucrurile, duce din timp piesele muzeale în două localități din sud, Runcu - Romanați și Strejești - Olt, unde au rămas până în 1947, când le recuperează și le duce la locuința lui din Râmnicu Vâlcea, unde se refugiase, din 25 iunie 1944. În 23 august 1948, inaugurează aici Muzeul Porumbescu, pentru ca mai târziu să fie solicitat pentru colaborarea cu Muzeul de Istorie sucevean, în vederea completării Muzeului Porumbescu”.

 

·        „Volum care cuprinde şi poezie şi muzică, şi bucurie şi tristeţe, dar care este, mai ales, istorie şi prezent”

 

Dr. Alis Niculică a spus că volumul „Crai nou pe cerul Bucovinei” „este o carte ce strânge într-un frumos buchet articolele publicate de-a lungul vremii, de jurnalistele Doina Cernica şi Maria Toacă în <Zori noi> şi apoi în <Crai nou>-ul sucevean, respectiv în <Zorile Bucovinei> cernăuţene şi, când acest ziar a apărut doar în format electronic, pe internet. (...) Volumul are un titlu inspirat ales, care cuprinde şi poezie şi muzică, şi bucurie şi tristeţe, dar care este, mai ales, istorie şi prezent. Cele două autoare şi-au legat destinele cu multe decenii în urmă, pentru Cuvânt, pentru Adevăr, pentru Bucovina. Împreună au durat un pod tainic între sud şi nord, între nord şi sud, împodobit şi întărit cu fiecare carte pe care o realizează împreună”.

Tot dr. Alis Niculică apreciază că volumul „Crai nou pe cerul Bucovinei” „este un nou omagiu închinat celui mai îndrăgit compozitor al Bucovinei. Este de fapt un omagiu multiplu, deoarece fiecare text vorbeşte fie despre o întâlnire sau o carte, fie este un interviu sau corespondenţă, fie este vorba despre o manifestare în care a fost evocată figura mereu tânără şi luminoasă a lui Ciprian Porumbescu”.

 

Evenimentul s-a desfășurat pe 17 septembrie 2024 și a fost moderat de dr. Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii Bucovinei, și de Simona Adamovici, dr. în istorie, tot de la bibliotecă. De organizare s-au ocupat Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” şi Fundaţia Culturală „Leca Morariu”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Volumul „Crai nou pe cerul Bucovinei”, semnat de scriitoarele și jurnalistele Doina Cernica şi Maria Toacă, lansat la Suceava.
 Vizualizări articol: 309 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Volumul „Crai nou pe cerul Bucovinei”, semnat de scriitoarele și jurnalistele Doina Cernica şi Maria Toacă, lansat la Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei