Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 oct 2024 - Anul XXIX, nr. 231 (8760)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4451 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Tărâmul Bosumflaților”, lecție de muzeu la Muzeul de Științele Naturii din Suceava

Marţi, 1 Octombrie 2024 (14:46:06)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul Național al Bucovinei continuă seria de programe de educație muzeală. La Muzeul de Științele Naturii din Suceava se va organiza, în zilele de 24 și 25 octombrie, o lecție muzeală cu o tematică specifică anotimpului - Tărâmul Bosumflaților.

Pe 26 octombrie se celebrează ziua internațională a dovleacului și cea a recoltei (de adăpostire a tuturor fructelor și legumelor care s-au copt peste an).

În aceeași perioadă, plantele cu bulb și rădăcinoasele trebuie îngropate deja adânc în pământ pentru a fi roditoare primăvara următoare, destul de devreme.

În acest context, activitatea muzeală își propune să aducă în fața publicului vizitator (preșcolar și școlar) informații și curiozități despre importanța nutrițională și economică a unor specii de bostani alungiți și rotunzi, care trăiesc pe teritoriul României.

Organizatorii spun că lecția de muzeu compară speciile de cucurbitacee cultivate de pe teritoriul României cu alte specii crescute intensiv și sălbatice, suculente și plagiotrope (castravetele amar, dovleac furajer, dovleac atlantic, dovleac pară, zuchini, dovleac ozn, dovleac ghindă, dovleacul turban), care habitează în alte regiuni ale globului pământesc (Mexic, Turcia, Filipine, Brazilia, Italia).

Plantele comestibile din familia cucurbitacee, care trăiesc pe teritoriul României, sunt reprezentate de: dovleac porcesc, burete vegetal, castravete, dovlecel, dovleac plăcintar, zămos și harbuz, dovleac galben și portocaliu.

„Plantele cultivate intensiv din familia cucurbitacee au importanță economică deosebită, fiind consumate sub formă proaspătă (tăiate sau răzuite în salate), atunci când sunt recoltate în stadiu tânăr, sau sub formă fiartă și coaptă, atunci când sunt colectate la bătrânețe. Din punct de vedere biologic, plantele din familia cucurbitacee sunt suculente, fiind adevărate rezervoare de apă, iubitoare de căldură, de umezeală și de sol nisiposo-argilos”, explică specialiștii muzeului sucevean.

Ora de muzeu evidențiază publicului vizitator interesat și cele mai bune și rapide metode de preparare culinară a plantelor cultivate din familia cucurbitacee. Prin compoziția lor chimică, bostanii (cu mezocarpul cărnos plin de vitamine, de minerale, de proteine și fibre solubile) pot constitui o alternativă viabilă și convenabilă în perioadele de regim și post, sau de schimbare a preferabilității nutriționale și dietei cotidiene a populației umane.

Nu în ultimul rând, specialiștii amintesc și de „împrumutarea și acceptarea unor tradiții străine (Halloween) și pe teritoriul țării noastre, privitoare la decorarea specială a bostanilor, care pot îndepărta spiritele rele și pot anihila fricile și fobiile celor mici, invitând participanții la lecția de muzeu să decoreze bostani (în echipe) și..., mai avem și alte surprize”.

Informații suplimentare puteți obține la telefoanele: 0755 134 353 și 0751 571 857.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Tărâmul Bosumflaților”, lecție de muzeu la Muzeul de Științele Naturii din Suceava.
 Vizualizări articol: 185 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Tărâmul Bosumflaților”, lecție de muzeu la Muzeul de Științele Naturii din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei