O colecție de personaje feminine se prezintă prin realitatea augmentată în cadrul unei inedite expoziții multimedia - “IdentitAR feminin”, deschisă de luni, 30 septembrie, în spațiul expozițional (etaj 3) al Teatrului Municipal “Matei Vișniec” din Suceava.
Intrarea este liberă.
La închiderea expoziției, miercuri, 9 octombrie, de la ora 17.00, va avea loc spectacolul-lectură “Cerc închis”, pe un text al Theodorei Sandu. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de discuții cu publicul. Proiectul “IdentitAR feminin” include texte din dramaturgia contemporană, însoțite de instalații multimedia, în realitate augmentată, cu ilustrație, animație 3D, sunet și muzică. Expoziția va rămâne deschisă și va putea fi vizitată de luni până vineri, de la ora 10.00 la ora 16.00, până miercuri, 9 octombrie.
Evenimentul este recomandat spectatorilor de peste 14 ani.
Expoziția e completată de animații, care pot fi vizualizate cu telefonul mobil (iOS sau Android), prin instalarea aplicației gratuite Reniform App din App Store/Google Play. Folosirea căștilor este recomandată la utilizarea aplicației în spațiul expozițional.
IdentitAR feminin la Suceava
“IdentitAR feminin” este un univers populat cu siluete de femei și fete în nenumărate roluri, chipuri ale aceluiași avatar, care-și păstrează esența în furtunile unor destine unice, descrise de zece texte dramaturgice semnate de tinere autoare din România și Republica Moldova.
Identitatea feminină este recuperată printr-un mozaic de ipostaze, fiică a tatălui sau, poate, a mamei, femei rătăcite în aventuri est-europene și obligate să înfrunte sărăcia, mereu visând o viață mai bună, sau copile captive în saga tragicomică a datoriei de a-și salva familia, prin afaceri mărunte sau prin căsătorii convenabile peste Ocean. Dar, ce este o femeie? Poate e Victoria, care are 51 de ani și un iubit de 34, un tip nervos care aruncă după ea cu sticle de gin. Sau, poate e Cami, din Arad, care, la 8 ani, ia liftul până la ultimul etaj în hotelul Savoy, spre o camera unde o poloneză răstoarnă pe pat o sacoșă plină cu pachete de țigări, ciorapi de nailon, costume de baie mult prea mari și zeci de doze de spray FA.
Sau poate e Aura, fosta studentă la actorie, care acceptă să vorbească, într-un interviu, despre modul în care visul i-a fost întrerupt ca urmare a unui abuz. Dar, oare, a fost cu adevărat abuz…? Inclusă în expoziția de la Suceava, piesa ”Cerc închis” a Theodorei Sandu urmărește dialogul între două tinere femei, care explorează împreună umbrele unei posibile traume.
Spectacolul lectură „Cerc închis”, în regia lui Cosmin Panaite, se bucură de participarea actriţelor Delu Lucaci și Diana Lazăr. Theodora Sandu este actriță și dramaturg la început de drum. Absolventă UNATC, ea face parte din două trupe de teatru din țară.
Realitatea augmentată, folosită în proiecte artistice hibride
Reniform Production s-a numărat printre companiile artistice care au folosit în avangardă conținutul augmentat (AR) în proiecte artistice hibride. Concentrat în jurul artiștilor Sergiu Negulici și Ioana Nicoară, Reniform Production este un studio de grafică și animație care dezvoltă proiecte culturale multimedia, bazate pe animație 3D, ilustrație și realitate augmentată.
Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de cinci teatre din țară, inclusiv de Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” Suceava.