Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 26 sep 2024 - Anul XXIX, nr. 227 (8756)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Sprijin financiar de 1,2 milioane lei, de la Primăria Suceava pentru Centrul Eparhial - Seminarul Teologic al Arhiepiscopiei

Joi, 26 Septembrie 2024 (18:26:06)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Lucrările de drenuri de protecție clădiri, instalațiile de apă-canal și finisaje de arhitectură de la Centrul Eparhial – Seminarul Teologic Liceul Ortodox „Mitropolit Dosoftei”, al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, vor fi finalizate în perioada următoare cu un sprijin financiar în valoare de 1,2 milioane lei de la Primăria Suceava. Decizia a fost luată în ultima ședință ordinară din mandatul actualilor aleși locali și a fost cea mai controversată, în condițiile în care, luna trecută, un proiect similar, dar pe o valoare mult mai mică, de 500.000 lei, a fost respins.

Proiectul, inițiat de primarul Ion Lungu, la solicitarea ÎPS Calinic, care a precizat la cerere că valoarea lucrărilor rămase de executat este de 2,4 milioane de lei, are la bază prevederile Guvernului privind sprijinirea unităților de cult.

„Administrativ suntem finanțatorii Seminarului Ortodox, acolo unde s-a făcut o clădire nouă, reprezentativă pentru Bucovina, care va dăinui ani de zile. Nu sunt finalizate lucrările, sunt ceva probleme, dar ca să închidă acest proiect mai sunt necesari 1,2 milioane lei. E delicat, e greu cu banii, suntem în criză, dar totuși este necesar să finalizeze lucrările de acolo, să nu se mai infiltreze apa la subsol și să poată funcționa la întreaga capacitate. Suntem printre principalii finanțatori ai acestei clădiri, este onorant pentru noi și ar fi păcat să lăsăm lucrările nefinalizate”, a spus Ion Lungu.

O primă poziție contra a fost cea a viceprimarului Teodora Munteanu (USR), care a amintit că același proiect a fost luna trecută cu solicitare de 500.000 lei și a fost respins, iar acum se discută din nou, dar cu o sumă mai mult decât dublă. Edilul Sucevei i-a răspuns că așa a venit solicitarea Arhiepiscopiei, care l-a și invitat în teren, să vadă ce mai e de făcut și care sunt problemele care vor apărea dacă nu sunt finalizate lucrările, ceea ce ar genera ulterior costuri mai mari de refacere.

Președintele de ședință, Ioan Dan Cușnir, a avut și el o poziție critică vizavi de proiect, afirmând că „Lungu forțează mâna CL” prin acel proiect, prin care 240.000 de euro se solicită într-o perioadă în care Primăria are furnizori neplătiți de 25 milioane de lei.

„Nu lăsăm noua administrație să își construiască viziunea economică și de administrare a primăriei”, a mai spus Cușnir, referindu-se nu doar la acest proiect, ci la toate cele care implică alocarea de fonduri, chiar și de câteva mii de lei.

„Mergeți acolo din curiozitate să vedeți cum arată acest seminar, ce lucrare extraordinară s-a făcut și consider că este o prioritate să finalizăm lucrarea”, i-a replicat Ion Lungu.

În solicitarea trimisă municipalității de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților sunt atașate și o serie de „explicații prin care justificăm nevoia urgentă a sprijinului financiar”:

„Lucrările de construcții la obiectivul Sediu administrativ al Seminarului Teologic <Mitropolitul Dosoftei> au fost începute în anul 2016.

Din lipsă de fonduri, lucrările de construcții au fost realizate într-un ritm mai lent, cu mai multe perioade de întrerupere. Declanșarea pandemiei de Covid-19 a afectat ritmul lucrărilor de construcții la obiectivul mai sus menționat. În urma unor ploi abundente din anul 2019, în subsolul corpului A și subsolul corpului B, prin pardoseală și prin pereți s-au infiltrat cantități semnificative de apă, lucrările de finisaje de la demisolul corpului A fiind complet compromise (pereții de la subsol, pardoselile de la subsol). După consultări cu proiectanții lucrărilor și cu geotehnicianul, s-a ajuns la concluzia că, pentru a rezolva problema apărută (cu infiltrațiile mari de apă în subsolurile celor 2 corpuri), este necesară realizarea unui dren perimetral, dispus la baza fundațiilor, în jurul fiecărui corp de clădire. Apa colectată de drenurile din jurul clădirii va fi colectată și evacuată printr-o rețea de canale, tuburi și cămine de schimbare de direcție și cămine de vizitare. De asemenea, apele meteorice de pe amplasament vor trebui captate și dirijate cât mai departe de clădire. În acest sens vor fi realizate trotuare din beton, cu pantă de scurgere corespunzătoare, precum și o rețea de rigole carosabile, din beton, prevăzute cu capac. Odată cu realizarea drenurilor din jurul clădirilor, precum și a rețelei de colectare și evacuare a apei captate de acestea sunt necesare intervenții la pereții exteriori de la subsolul clădirilor (reparații locale ale stratului de termoizolație de la pereți, strat suplimentar de hidroizolație la pereți și fundații etc.). Toate lucrările menționate mai sus trebuie realizate cât mai urgent posibil, în vederea rezolvării problemelor semnalate și pentru o bună funcționare, în condiții optime, a clădirilor propuse, pentru ca actul educațional să valorifice dorința elevilor de câștigare a cunoștințelor și a competențelor specifice. Nerezolvarea acestor probleme poate conduce, în timp, la accentuarea degradărilor de la subsolurile clădirilor și chiar la afectarea structurii de rezistență a construcțiilor respective”, explică ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. 

În ciuda controverselor, proiectul a fost aprobat cu 16 voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă” și patru abțineri, încât clădirea urmează să fie finalizată în perioada următoare, cu un aport financiar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sprijin financiar de 1,2 milioane lei, de la Primăria Suceava pentru Centrul Eparhial - Seminarul Teologic al Arhiepiscopiei.
 Vizualizări articol: 991 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprijin financiar de 1,2 milioane lei, de la Primăria Suceava pentru Centrul Eparhial - Seminarul Teologic al Arhiepiscopiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei