Ansamblul etnofolcloric „Plăieşii”, din Republica Moldova, laureat al mai multor festivaluri, creat şi îndrumat de Nicolae Gribincea, va concerta vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 19:00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava.
Artiștii se află într-un turneu aniversar, „Plăieșii – 35”, pentru că aniversează 35 de ani de la fondarea ansamblului, care a avut loc pe 15 ianuarie 1989.
Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii” va susține în acest an 26 de spectacole, în 9 țări, și va concerta pentru circa 20.000 de spectatori de pe două continente.
Folclorul autentic și cele mai populare cântece din repertoriul ansamblului vor face parte din programul spectacolelor turneului și de pe noul album aniversar, care va fi lansat cu această ocazie. Acest album special, după cum au spus artiștii, cuprinde cele mai îndrăgite cântece din repertoriul „Plăieșii” și este disponibil atât în varianta CD, cât și USB.
„Anul aniversar este anul reîntâlnirilor multașteptate. La vârsta maturității, venim să prezentăm publicului drag tot ce am reușit să valorificăm și să creăm mai frumos de la fondarea ansamblului până în prezent. Vă așteptăm cu drag să sărbătorim împreună”, transmite Nicolae Gribincea, fondatorul ansamblului.
Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii” a fost fondat în anul 1989, la Chișinău. Este alcătuit din 14 membri, 7 vocaliști și 7 instrumentiști. Repertoriul ansamblului este constituit din folclor autentic, cântece și dansuri bărbătești specifice zonei Basarabiei. Prin activitatea sa artistică, ansamblul contribuie la conservarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial. O parte considerabilă a repertoriului ”Plăieșilor” îl constituie colindul de ceată bărbătească, ce în decembrie 2013 a devenit parte a patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO. A fost primul element de patrimoniu cultural din spațiul basarabean protejat de UNESCO, la care și-a adus contribuţia considerabil Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”.
Biletele sunt disponibile pe https://plaiesii.md/spectacole/.