La Spitalul Clinic Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava se construiește o centrală pe cogenerare care va reduce factura la energie cu 50%. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care împreună cu directorul spitalului, dr. Alexandru Calancea au verificat joi stadiul lucrărilor la noua centrală. Gheorghe Flutur a spus că investiția se realizează printr-un proiect de 13 milioane de euro, care include atât anveloparea clădirii spitalului nou, cât și schimbarea sistemului de încălzire.
„Se lucrează la această centrală de cogenerare care va avea o putere instalată de 350 kW care va funcționa pe gaz metan, pentru încălzirea apei și pentru energie termică. Centrala va produce în sistem curent electric, de 350 kW. De asemenea vom avea panouri fotovoltaice care se vor putea vedea în parcarea unde sunt parcate mașinile medicilor, pe o suprafață de circa 500 mp. Aceste panouri fotovoltaice vor produce alți 115 kW. Deci vom avea peste 460 kW, cumva la limita superioară a prosumatorilor, ceea ce pentru Spitalul Clinic Județean Suceava este o noutate”, a declarat Flutur. El a subliniat faptul că toate aceste investiții vor contribui la o reducere uriașă a costurilor cu energia termică și electrică la spitalul sucevean. Președintele CJ Suceava a arătat că în momentul de față Spitalul Clinic Județean plătește circa 100.000 de euro pentru încălzire și electricitate.
„Prin introducerea acestor sisteme factura se reduce la jumătate. Deci vom avea o economie de circa 50.000 de euro pe lună ceea ce înseamnă enorm de mult. Consider că este o investiție bine venită și la timp, iar lucrările sunt undeva la 40%”, a spus șeful administrației județene. El a mai precizat că proiectul de 13 milioane de euro mai include și schimbarea geamurilor (o suprafață totală de 5.000 mp) și montarea a 2.000 de corpuri de iluminat tip LED. „ Toate lucrurile astea fac să se schimbe la față în continuare Spitalul Clinic Județean Suceava. Am ținut să vin aici să verificăm aceste lucruri cu domnul manager al spitalului, să vedem stadiul pentru că sunt destul de avansați și sper să ne prindă această iarnă cu centrala funcțională”, a transmis Gheorghe Flutur.
La rândul său, managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea a spus că banii economisiți prin reducerea cheltuielilor cu energia termică și electrică vor fi folosiți pentru îngrijirea și tratamentul pacienților. „Sunt lucruri importante care se întâmplă la spital, investiții foarte mari”, a precizat dr. Alexandru Calancea. El și-a exprimat speranța că în scurt timp va fi deschis și noul pavilion de oncologie al Spitalului Clinic Județean Suceava.