Două avertizări, de cod galben și cod portocaliu, pentru bazinele hidrografice ale râurilor Suceava, Moldova, Bistrița și Siret, au fost emise de Institutul Naţional de Hidrologie și Gospodărire, atenționând că sâmbătă și duminică pot avea loc scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.
Codul portocaliu este valabil pentru intervalul 14 septembrie ora 12:00 – 15 septembrie ora 12:00 pe râurile din bazinul hidrografic Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Suceava. Aici există risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale.
În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale cotei de inundație/fazei a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor.
Codul galben, cu risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații, este valabil pentru intervalul 14 septembrie ora 12:00 – 15 septembrie ora 18:00 pe râurile din bazinele hidrografice Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Suceava (judeţele: Suceava, Neamţ, Botoșani, Iași, Bacău, Vrancea și Galaţi).
Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale cotei de atenție/fazei i de apărare.
Există, de asemenea, și o avertizare primită de la meteorologi, valabilă până sâmbătă, la ora 20.00, care atenționează asupra fenomenelor de instabilitate atmosferică, averse însemnate cantitativ, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 55...65 km/h. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp.
Autoritățile recomandă cetățenilor să urmărească în permanență anunțurile referitoare la coduri și să respecte indicațiile pentru evitarea situațiilor de risc.
Conducătorilor auto li se recomandă să evite, pe cât posibil, deplasările în zonele afectate de inundații sau care se află sub avertizări de vreme severă. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum.
În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, autoritățile fac apel la cetățeni să nu traverseze cursurile de apă și să nu se apropie de malurile acestora.
Persoanele din zonele vizate de avertizări trebuie să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și a rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale.
În situația manifestării vântului puternic, se recomandă populației să rămână în spații închise, care asigură protecția, și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.
Orice situație de pericol poate fi semnalată apelând numărul unic de urgență 112.