Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 sep 2024 - Anul XXIX, nr. 215 (8744)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9738 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4662 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Peste 100 de preșcolari de la Vicovu de Jos învață în praznicarul bisericii din comună

Joi, 12 Septembrie 2024 (16:53:32)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Peste 100 de preșcolari din comuna Vicovu de Jos, zona Remezău, învață în sala de parastase și pomeni din curtea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din comună.

În cele două săli ale praznicarului, micuți de la 3 la 6 ani vin zilnic la grădiniță, în două schimburi.

La prima vedere situația este cel puțin bizară, dacă nu chiar ușor sinistră, însă este o situație de provizorat, până când lucrările la clădirea grădiniței vor fi finalizate, termenul fiind la începutul lunii viitoare.

Mai mult, decizia de a muta preșcolarii în praznicar „i-a salvat” pe micii preșcolari de la școala online, scenariu care nu a fost agreată de părinți și nici de cadrele didactice.

Directorul Școlii Nr. 2 Vicovu de Jos, unde sunt arondați și preșcolarii, prof. Costel Țugui, recunoaște că nu sunt condițiile ideale pentru ca cei 105 preșcolari să învețe, însă este cea mai bună soluție identificată în comunitate.

Clădirea praznicarului este una nouă, însă toaletele sunt în afara clădirii, sălile sunt pe jumătate ocupate de scaune și mese pentru pomenile pentru cei adormiți, iar aspectul general nu este unul îmbietor și adaptat pentru cei mici.

 

·        Elevii învață într-o clădire a Bisericii Penticostale din comună

 

Și elevii Școlii Nr. 2 Vicovu de Jos, din clasele primare și de gimnaziu, sunt într-o situație similară, aceștia fiind relocați într-o clădire care aparține Bisericii Penticostale din comună, clădire cu destinație cultural-artistică.

Sunt 292 de elevi relocați, care învață în două schimburi, în șapte săli puse la dispoziție de biserică.

În total, la Școala Gimnazială Nr. 2 din Vicovu de Jos, zona Remezău, învață 397 de preșcolari și elevii.

Prof. Costel Țugui a explicat că ”e o situație mai puțin obișnuită. Din păcate nu putem funcționa în clădirea școlii deoarece acolo sunt ample lucrări de reabilitate și modernizare, care vor schimba complet fața clădirii. Lucrările la școală și grădiniță merg într-un ritm bun și chiar mulțumesc constructorului care încearcă să facă imposibilul posibil, și anume să termine o lucrare de un an în doar trei luni. Ei au început în luna iulie și sperăm să inaugurăm clădirea de Ziua Educației, pe 5 octombrie”.

 

·        Cererea pentru „școală online” a fost refuzată

 

Având în vedere șantierul în desfășurare, o primă intenție a fost aceea de a organiza școală online, solicitare care a fost refuzată.

În fața acestei situații, autoritățile din comună, șefii Inspectoratului Școlar Suceava și reprezentanții școlii s-au văzut puși în postura de a găsi alte soluții în timp record.

„Pentru preșcolari am identificat această variantă, o clădire din incinta bisericii <Adormirea Maicii Domnului> Remezău. Nu este o clădire pentru copii de 3, 4 ani, așa e, însă cu amabilitatea educatoarelor, am amenajat spațiile. Toaletele sunt în exterior, dar sunt modernizate, cei mici le folosesc însoțiți de doamnele educatoare.

Ciclul primar și ciclul gimnazial învață într-o clădire a Bisericii Penticostale. Le mulțumesc celor de acolo pentru bunăvoință, comunității penticostale că ne-a pus la dispoziție acele spații.

Avem șapte săli de clasă acolo, ne-au lăsat să montăm table, mobilier, e aproape de normalitate. Funcționăm după un orar normal, chiar dacă e o situație de avarie.

Am făcut tot ceea ce este omenește posibil ca elevii și preșcolarii să aibă cele mai bine condiții ținând cont de situația dată. E o bună ocazie să mulțumesc comunității, preotului paroh de aici, pentru mobilizare, pentru înțelegere”, a spus prof. Costel Țugui.

 

·        Lucrări capitale la școală

 

Directorul Costel Țugui a arătat că lucrările de modernizare de la Școala Nr. 2 Vicovu de Jos sunt ample și fac parte din două proiecte, unul cu fonduri de la Ministerul Mediului și celălalt cu fonduri locale.

„S-a schimbat instalația electrică, termică, s-a intervenit pe toate fronturile.

Tâmplărie, uși, geamuri noi, băi noi, mobilier nou, gard nou, izolație, centrale, totul a fost refăcut sau schimbat. Sunt reparații capitale, mai avem și teren de sport care urmează să fie acoperit cu suprafață sintetică. Sunt nouă săli de clasă, plus două săli pentru grădiniță.

Doar proiectul de la Ministerul Mediului valorează peste 800.000 de euro, asta pe lângă proiectul Primăriei Vicovu de Jos, care mereu ne-a sprijinit și susținut. Mai mult, am accesat și proiectul pentru dotarea cu table inteligente. Nu suntem noi o școală care să fie arătată cu degetul”, a mai subliniat directorul Țugui.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 100 de preșcolari de la Vicovu de Jos învață în praznicarul bisericii din comună.
 Vizualizări articol: 614 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 100 de preșcolari de la Vicovu de Jos învață în praznicarul bisericii din comună0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei