Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 sep 2024 - Anul XXIX, nr. 215 (8744)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9738 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4662 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Concurență mare la programul de licență în Medicină de la USV, 300 de candidați fiind deja înscriși joi pentru examenul de admitere

Joi, 12 Septembrie 2024 (15:54:05)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Noul program de Medicină din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1030 din 21 august 2024, beneficiază de un mare interes din partea tinerilor absolvenți. Joi, 12 septembrie, cu o zi înaintea susținerii probelor de examinare, pe listele de înscriere pentru prima sesiune de admitere la programul de studii universitare de licenţă în Medicină, cu 6 ani de studiu, erau înscriși 300 de candidați. Având în vedere cele 60 de locuri oferite la acest profil de către Facultatea de Medicină și Științe Biologice a universității sucevene, dintre care 20 de locuri fără taxă şi 40 de locuri cu taxă, la acestea adăugându-se 6 locuri fără taxă pentru românii de pretutindeni, constatăm o concurență de 15 candidați pe cele 20 de locuri bugetate și în același timp 5 candidați pentru un loc bugetat sau cu taxă, luând în considerare cele 60 de locuri oferite.

Înscrierea candidaților s-a făcut în perioada 2-12 septembrie, iar proba scrisă va fi susținută în cursul zilei de vineri, 13 septembrie. O comisie de profil formată din profesori universitari a întocmit în aceste zile, într-un mediu securizat din campusul universității, subiectele care vor fi propuse spre rezolvare concurenților în cadrul examenului de vineri.

Programul de studii universitare de licenţă în Medicină a fost inclus în nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și al structurii instituțiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2024-2025, publicat în Monitorul Oficial de vineri, 23 august 2024. În aceste condiții, Facultatea de Medicină și Științe Biologice a USV a organizat prima sesiune de admitere la programul de studii universitare de licenţă în Medicină, 6 ani de studiu – 360 de credite, cu înscrieri perioada 2-12 septembrie și susținerea probei scrise în cursul zilei de 13 septembrie 2024. Informaţii detaliate privind procesul de înscriere, probele și tematica de concurs au putut fi consultate pe pagina web a Facultății de Medicină și Științe Biologice (https://fmsb.usv.ro/) şi pe pagina de admitere a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (https://admitere.usv.ro/).

 

·        Programul de Medicină al USV, un program ambițios, justificat de necesitatea educațională a zonei

 

Justificarea demersurilor făcute pentru deschiderea programului de Medicină în cadrul Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava s-a bazat pe dezechilibrul major existent în distribuţia regională a medicilor. Dacă România are aproximativ 55.000 de medici cu aviz de liberă practică, mai mult de jumătate dintre aceștia sunt concentraţi în Bucureşti şi în judeţele Cluj, Iași, Timiş, Dolj şi Mureş. Restul de 36 de judeţe au mai puţin de jumătate, iar din punctul de vedere al formării noilor medici, populaţia din estul României are un grad redus de acces la educaţia superioară medicală, comparativ cu populaţia din restul ţării. În regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est funcţionează, până la această dată, trei universităţi cu programe de Medicină (23% din totalul universităţilor cu programe de Medicină din ţară), cu o capacitate de şcolarizare de 1.455 de locuri (21% din capacitatea de şcolarizare în Medicină a ţării), în timp ce populaţia şi suprafaţa celor două regiuni reprezintă 30% din populaţia totală, respectiv din suprafaţă totală a României.

Pentru programul de Medicină, Facultatea de Medicină și Științe Biologice a USV are deja angajate cadre didactice universitare, titulare în USV, pentru mai mult de 70% dintre disciplinele ce se vor activa treptat pe parcursul următorilor 6 ani, la care se adaugă cadre didactice universitare titulare în alte universităţi din ţară şi străinătate şi alţi specialişti în domeniu. Totodată, facultatea va continua politica activă de atragere de noi cadre titulare, implementată cu succes în ultimii ani, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.

Facultatea de Medicină și Științe Biologice a USV dispune de o infrastructură didactică preclinică, clinică și de cercetare modernă, în conformitate cu standardele naționale de calitate ale Agenţiei Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) și cu cele internaționale, recomandate de World Federation for Medical Education.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concurență mare la programul de licență în Medicină de la USV, 300 de candidați fiind deja înscriși joi pentru examenul de admitere.
 Vizualizări articol: 667 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Concurență mare la programul de licență în Medicină de la USV, 300 de candidați fiind deja înscriși joi pentru examenul de admitere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei