Un volum dedicat regretatului doctor Alexandru C. Pavel, intitulat „Pagini din istoria medicinei românești”, cu selecții din textele științifice ale medicului, teza sa de doctorat, evocări ale familiei, prietenilor, colegilor, pacienților, amintiri ale celor care l-au cunoscut, mărturii prin documente și fotografii, va fi lansat vineri, 20 septembrie a.c., la ora 12.00, în sala „Vasile Andriu”, la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.
Volumul, apărut la Editura Fundației Culturale Memoria, se datorează fiicei medicului, prof. univ. dr. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, doctorului Mihai Ardeleanu, care au beneficiat de sprijinul cercetătoarei Alis Niculica, doctor în istorie, lector și redactor al cărții. „Dăruim această carte de familie comunității în care dr. Alexandru C. Pavel a trăit, și-a desfășurat și și-a încheiat prematur existența și nobila misiune de medic. Dedicăm o parte din rezultatele muncii sale de medic și cercetător tinerelor generații în căutare de repere motivaționale pentru profesia de medic”, a afirmat prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu.
Doctorul Alexandru C. Pavel (12 septembrie 1924 - 9 mai 1981) a studiat medicina „într-o perioadă grea a țării, cu foamete, cu secete”, dar „un băiat de la țară nu punea la inimă astfel de piedici și a reușit să devină medic”, după cum scria ginerele său, dr. Mihai Ardeleanu, într-o evocare din anul 2011. În primii ani a profesat la Bogdănești, Râșca, apoi la spitalul din Fălticeni și la cel din Suceava și s-a specializat în medicină internă și gastroenterologie.
A studiat cu profesorii Iuliu Hațieganu, ctitorul școlii medicale clujene, și Bazil Theodorescu, creatorul cardiologiei moderne românești. „Ca medic tânăr, eu, ginerele său, îl ascultam povestind despre diagnosticele magistrale pe care le puneau acești doi adevărați maeștri ai medicinii interne. (...) Nu aveau ecograf Doppler, nici angiomate, nici măcar nu știau ce înseamnă <indice de case-mix> și, cu toate acestea, au vindecat generații întregi de români care știau că la ei își află alinarea. (...) A devenit astfel primul specialist gastroenterolog al județului. Visul său era înființarea unei secții de gastroenterologie în Spitalul Județean, vis care însă nu i s-a mai împlinit”, mărturisea doctorul Ardeleanu.
Doctorul Pavel a murit la Suceava, pe 9 mai 1981, „cu mâna pe ușa unui salon din spitalul în care a lucrat aproape toată viață, alături de pacienții pe care nu i-a părăsit decât pentru a pleca la Domnul”, după cum povestește dr. Ardeleanu, dar și astăzi mai sunt pacienți care îl pomenesc.
De spitalul din Suceava și-au legat numele, din familia doctorului Pavel, ambii săi gineri - dr. Mihai Ardeleanu și dr. Dorin Stănescu, fiica sa dr. Corina Stănescu și nepoata, dr. Monica Terteliu-Băițan.