Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 sep 2024 - Anul XXIX, nr. 207 (8736)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Spitalul Clinic din Suceava a ajuns la „standardul de aur” în tratarea pacienților cu diabet zaharat insulinodependent

Marţi, 3 Septembrie 2024 (14:29:04)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spitalul Județean Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a fost inclus, la sfârșitul lunii august, în lista spitalelor ce inițiază tratament prin pompe de insulină, sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, sisteme de pompă de insulină fără tubulatură la exterior cu rezervor, canulă și cateter încorporate în carcasă ermetică, sisteme de pompă de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei capabile de funcționare în buclă închisă (tip HCL), sisteme de monitorizare continuă a glicemiei, a informat, marți, purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Bogdan Bondaru.

Coordonatorul Centrului Antidiabetic Suceava și șeful secției Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice din spital, lector univ. dr. Claudiu Cobuz, a explicat că pompa de insulină și dispozitivul pentru monitorizarea continuă a glicemiei constituie o metodă eficace de tratament pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1, care prezintă o variabilitate glicemică crescută, din cauza căreia nu își pot determina și ajusta în mod corespunzător dozele de insulină necesare.

„Concret, deși pacientul cu diabet zaharat tip 1 (DZ tip 1) își monitorizează constant glicemia la domiciliu, cu ajutorul glucometrului, observă diferențe foarte mari între valorile obținute în urma testării, înainte de masă și la două ore după. Pompa de insulină vine să completeze tratamentul pacientului cu DZ de tip 1, urmărit cu un sistem de monitorizare glicemică continuă, la care nu se poate obține un echilibru metabolic bun, variabilitatea glicemică este mare și la care apar frecvent hipoglicemii”, a arătat dr. Cobuz.

Medicul afirmă că avantajele utilizării pompei de insulină sunt că administrarea insulinei prin acest dispozitiv medical „poate mima secreția fiziologica a insulinei, care este ondulantă”, în funcție de momentul zilei, iar modificarea dozelor de insulină poate fi făcută mult mai corect, pe intervale orare și cu diferențe mult mai mici. În situația administrării cu penul, cea mai mică modificare poate fi cu 0,5 U/doza de insulină, în timp ce la administrarea cu pompa diferența poate fi de 0,05 U/oră. „Acesta este principalul beneficiul al administrării insulinei cu ajutorul pompei dedicate”, a subliniat dr. Cobuz.

În ceea ce privește avantajele utilizării dispozitivului pentru monitorizarea continuă a glicemiei, medicul a subliniat că acesta oferă un mai bun control al glicemiilor, scăderea variabilității glicemice (hipo sau hiperglicemii), iar timpul petrecut în normoglicemie crește spre intervalul recomandat de >70% din 24 de ore.

„Pacienții care utilizează pompa de insulină pot merge la piscină, la mare sau la saună, cu mențiunea că este necesar să oprească temporar pompa de insulină. Totodată, se poate practica, cu grijă, sportul care nu implică contact, fără a opri pompa de insulină”, a declarat dr. Cobuz.

Referitor la riscurile utilizării, acestea țin de blocarea administrării continue a insulinei prin obstrucția cateterului și riscul apariției cetoacidozei diabetice.

Dr. Claudiu Cobuz consideră că includerea Spitalului Clinic Suceava în acest program este „cea mai importantă realizare pentru îngrijirea pacienților cu diabet zaharat”. „Prin dotările existente și expertiza medicilor diabetologi, dobândită prin cursuri de perfecționare continuă, unitatea sanitară este printre puținele care derulează programele complete pentru pacienții cu diabet zaharat, comparativ cu centrele universitare consacrate. Montarea acestor dispozitive se face prin internare continuă sau de zi, pacienții urmând a fi programați în limita fondurilor alocate de CAS Suceava. Utilizarea monitorizării continue a glicemiei și administrarea insulinei cu ajutorul pompei de insulină la pacienții cu DZ tip 1 reprezintă standardul de aur al tratamentului. La ora actuală, în evidența CAD Suceava sunt 185 pacienți care beneficiază de senzori de glicemie și 40 pacienți care beneficiază de tratament prin pompa de insulină”, a mai spus dr. Cobuz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul Clinic din Suceava a ajuns la „standardul de aur” în tratarea pacienților cu diabet zaharat insulinodependent.
 Vizualizări articol: 866 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spitalul Clinic din Suceava a ajuns la „standardul de aur” în tratarea pacienților cu diabet zaharat insulinodependent0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei