Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 205 (8734)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9738 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4662 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sute de mineri de la Crucea se pregătesc să atace în instanță recalcularea pensiilor

Duminică, 1 Septembrie 2024 (14:00:56)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva sute de mineri s-au adunat, duminică, în fața sediului Companiei Naționale a Uraniului de la Crucea pentru a discuta pașii care trebuie urmați în cazul unui proces în instanță, colectiv sau individual, prin care să își solicite drepturile legate de pensii.

Viceprimarul din Crucea, Carol Taușer, a declarat că întrunirea nu a fost una de protest și nu a avut nici caracter politic, ci „de informare” și pentru a se face o listă comună în cazul în care se va ajunge la instanță pentru recuperarea drepturilor legate de pensii. Potrivit viceprimarului, spre finalul manifestării în zonă a fost și liderul AUR, George Simion.

În cadrul adunării care a durat aproximativ două ore și jumătate, unul dintre foștii mineri a prezentat o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), prin care s-a clarificat aplicarea dispozițiilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. ICCJ a stabilit că asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50% şi în ceea ce priveşte reducerea vârstei de pensionare. Prin urmare, pentru perioadele anterioare datei de  1 aprilie 2001, punctajele anuale trebuie majorate cu 50%.

În acest context, deputata PSD de Suceava Mirela Adomnicăi a declarat, duminică, în conferință de presă, că nemulțumirea minerilor față de legea pensiilor este „manipulată politic” și și-a exprimat mirarea față de o intervenție a deputatei PNL de Suceava, Angelica Fădor, care a afirmat că recalcularea pensiilor „are un impact devastator” asupra minerilor din județul Suceava după eliminarea din calcul a condițiilor speciale de muncă. Fădor a afirmat că minerii care au lucrat în zonele de expunere la radiații pierd la pensie între 950 și 3.200 de lei, din cauza noilor reguli de calcul și că impunerea stagiului de cotizare de 25 de ani duce la înghețarea pensiilor pentru 6-8 ani, „afectând grav foștii angajați din minerit”.

Adomnicăi a subliniat că legea pensiilor a fost votată de toți parlamentarii, iar în ceea ce privește eliminarea condițiilor speciale de muncă, deputata a amintit că fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, din perioada când PNL se afla împreună cu USR la guvernare, și-a asumat și semnat acest lucru în numele României atunci când a semnat PNRR. Potrivit Mirelei Adomnicăi, negocierile purtate ulterior de miniștri ai PSD cu Comisia Europeană au făcut ca aceste condiții speciale să mai fie păstrate o perioadă de timp.

Totodată, deputata PSD a dat asigurări că minerii vor primi în continuare pensiile pe care le au acum. „Teama lor este că la un moment dat un guvern s-ar putea să decidă ca în plată să rămână pensia calculată”, a afirmat Adomnicăi, exprimându-și speranța că guvernul va găsi rapid o soluție convenabilă pentru minerii care se vor pensiona de acum încolo, „așa cum a găsit și pentru nevăzători”, care vor beneficia de o lege specială. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de mineri de la Crucea se pregătesc să atace în instanță recalcularea pensiilor.
 Vizualizări articol: 878 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sute de mineri de la Crucea se pregătesc să atace în instanță recalcularea pensiilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei