O delegație din comuna Dumbrăveni a fost prezentă, în perioada 31 august – 1 septembrie a.c., la Chișinău, la Congresul Eminescologilor. Din delegație au făcut parte primarul din Dumbrăveni, Ioan Pavăl, directorul Centrului Cultural, Gheorghe Vatamanu și secretarul comunei, Mihai Chiriac.
În aula Academiei de Științe din Moldova, directorul Gheorghe Vatamanu a înfățișat relația specială pe care comuna Dumbrăveni o are cu poetul Mihai Eminescu. În discursul său, acesta a arătat că părinții poetului, Gheorghe și Raluca Eminovici, locuiau la conacul boierului Costache Balș din Dumbrăveni, atunci când li s-a născut Mihail, cel de-al șaptelea copil. „Mihail avea să fie fascinat ulterior de lumea pe care a descoperit-o în copilăria sa, la curtea moșierului”, a afirmat Gheorghe Vatamanu.
Acesta a arătat că, la scurt timp după moartea poetului, membri ai unei familii boierești din Dumbrăveni au înălțat un monument statuar în centrul satului, în centrul parcului boieresc, „în semn de profundă prețuire față de personalitatea și opera marelui scriitor român Mihai Eminescu”.
„În vara anului 1902, prințul Leon Ghika, urmaș al renumitei familii de boieri Balș, un iubitor de cultură și politician de renume, împreună cu soția sa, principesa Ecaterina (Balș), în urma documentării întreprinse, și cu ceva timp de așteptare după sculptorul Oscar Sphate, ridică un bust din bronz pentru Mihai Eminescu, în semn de omagiu și mărturie peste veacuri. Evenimentul, avându-l în centrul atenției pe omagiat, a fost înnobilat de prezența invitaților cu mare nume din înalta societate de atunci - preotul Vasile Gheorghiu, Oscar Sphate, Cincinat Pavelescu, Petre Grădișteanu, Alex. Davila, Dimitrie Anghel, prințesa și prințul Ghika, Alexandru Vlahuță, I. A. Rădulescu, C.N. Bour, Victor Murariu, Simion Florea Marian, Constantin Berariu, N. Vlaicu, Șt. O. Iosif, L. Tempea, D. Nanu și alții”, a spus Gheorghe Vatamanu.
Bustul lui Mihai Eminescu a fost așezat pe un soclu de piatră, pe care a fost prinsă o placă aurie gravată cu o strofă din poezia „Dintre sute de catarge” și acest monument, „primul într-o localitate rurală, dedicat lui Mihai Eminescu”, după cum afirmă directorul Centrului Cultural din Dumbrăveni, a dăinuit peste ani și „mulți care au îndrăgit opera poetului au trăit momente emoționante de omagiere”.
„Alteța Sa Regina Maria, aflată într-o misiune umanitară în primăvara anului 1917, va fi găzduită la Dumbrăveni de prințul Leon Ghika la conacul boieresc sub streașina căruia, în parc, sta bustul rece de bronz al mentorului său într-ale poeziei”, a spus directorul Centrului Cultural din Dumbrăveni.
Conform acestuia, în anii celui de-al doilea război mondial bustul de bronz a fost ascuns într-o magazie pe motiv că astfel ar fi protejat, iar după terminarea războiului și schimbarea regimului politic „se pare” că ar fi fost topit și folosit la mărirea clopotului bisericii ortodoxe din localitate.
Ulterior ar fi fost mutat și soclul, din centrul parcului în curtea conacului transformat în spital comunal, unde „a stat abandonat lângă șura spitalului”.
„Pentru că a fost sortit să fie o mărturie peste veacuri, nu s-a pierdut și, după revoluția din 1989, preotul Constantin Jaba a reușit în anul 1992 să așeze soclul de piatră, la loc de cinste, în fața Liceului Dumbrăveni, care poartă numele poetului. (...) Timpul a trecut dar dumbrăvenenii nu au uitat istoria, și memoria colectivă a determinat un grup de inițiativă să înființeze un festival literar anual <Mihai Eminescu> la Dumbrăveni, ca o continuare a ceea ce înaintașii noștri au început în 1902. Grupul a fost format de secretarul primăriei, Mihai Chiriac, ajutat de mine în calitate de consilier local, preotul Constantin Jaba, și sprijinit de academicianul Mihai Cimpoi. La primele ediții au fost invitați și urmașii unchiului poetului - Ilie Eminovici și cei doi fii din satul Sălageni, comuna Dumbrăveni, care se trag din Ioan Eminovici, unchiul poetului. Începând cu a doua ediție s-a alăturat grupului Ioan Pavăl, în calitate de primar, dând un plus de valoare evenimentului. Așa s-a ajuns la nivelul când personalitățile participante au permis ridicarea evenimentului la rang de festival literar internațional, a cărui desfășurare era prezidată fie de academicianul Mihai Cimpoi, fie de academicianul Eugen Simion”, a afirmat Gheorghe Vatamanu.
Acesta a mai arătat câteva înscrisuri care atestă că Mihai Eminescu s-a născut la Dumbrăveni și a petrecut acolo o parte a copilăriei. „Legătura dumbrăvenenilor cu marele om al literaturii românești, Mihai Eminescu, este una întemeiată și de nebiruit”, a mai spus directorul Centrului Cultural din Dumbrăveni.