„Noaptea Muzeelor la Sate”, ediția a II-a, va avea loc sâmbătă, 31 august 2024, și va cuprinde și două muzee din județul Suceava: Muzeul „Anastasie Crimca” și Mănăstirea Dragomirna și Căsuța lui „Moș Didiță” din Frumosu.
Evenimentul se dorește a fi o lecție despre puterea credinței care vindecă sufletește și trupește, Mănăstirea Dragomirna fiind încă de la începuturi un loc de tămăduire. Mitropolitul Anastasie Crimca a înființat în apropierea Bisericii mici de astăzi o bolniță, în anul 1612, iar din osteneala viețuitorilor mănăstirii a ctitorit și întreținut primul spital public din Moldova.
În incinta Mănăstirii va avea loc expoziția „Tămăduiri minunate”, ce conține reproduceri iconografice din pildele biblice zugrăvite în fresca Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” a mănăstirii de către ctitorul-artist Mitropolitul Anastasie Crimca.
Vizitatorii vor fi însoțiți în biserica dedicată celor trei sfinți neadormiți Dreptul Enoh, Sfântul Ilie și Sfântul Ioan Teologul și în Biserica Pogorârea Duhului Sfânt pentru a evidenția personalitatea complexă a Mitropolitului Anastasie Crimca – cărturar, zugrav de icoane, ctitor de biserici, școală și spital, diplomat, scriitor de cărți duhovnicești. Traseul prevede: Biserica mică; accesul pe podul ce era mobil cu 4 secole în urmă; Biserica mare; urcarea în turnul clopotniță pe scara din piatră, în spirală. Obiectivele ce vor fi vizitate: Camera de gardă (astăzi – Paraclisul Sfântul Nicolae); Camera clopotelor; Turnul Barnovschi – Divanul; Turnul Silvestru – Turnurile gemene; Turnul Mitropolitului – tainiță. Vechea Egumenie: Muzeul Anastasie Crimca cu sălile expoziționale: Mitropolit Anastasie Crimca (sala gotică); Sfântul Paisie (chilia); Expoziţie cu reproduceri după manuscrisele miniate ale Mitropolitului Anastasie Crimca; Voievodul Miron Barnovschi (lapidariu); Sala peceților. Program: 19:00-00:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).
· Căsuța lui „Moș Didiță” din Frumosu
În acest an, în cadrul proiectului „Noaptea Muzeelor la Sate”, puteți vizita sâmbătă, 31 august 2024, Căsuța lui „Moș Didiță” din Frumosu, care datează de la sfârșitul anilor 1700. Inițial a fost construită în satul Deia, funcționând ca o „crâșmă”, ca mai apoi să fie mutată în anul 1802 în Frumosu. Din momentul respectiv, a fost utilizată ca locuință.
Prima proprietară a locuinței a fost „Parasca lu’ Chirilă Chiriac”. Numele căsuței provine de la nepotul acesteia, Gheorghe Fîrcal, numit și „Didiță”, care a intrat în posesia căsuței.
Căsuța lui ,,Moș Didiță” oferă o imagine de ansamblu a unei locuințe tradiționale în stil bucovinean din perioada secolului XVIII. Această locuință dispune de două camere și un hol, unde prima cameră era utilizată ca dormitor și bucătărie, iar a doua cameră era destinată în mod special oaspeților. În interiorul căsuței pot fi observate o serie de obiecte unice vechi, care au fost utilizate în treburile casnice, cât și în cele gospodărești din zona Bucovinei, dar și unele piese folosite ca decor. Pe 31 august, începând cu ora 18:00, sunteți așteptați să treceți pragul Căsuței lui ,,Moș Didiță’’ din Frumosu. Programul anunțat pentru vizitare: 18:00-22:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).