Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 203 (8732)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9738 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4662 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect DUAL-USV

USV organizează prima sesiune de admitere la programe inginerești în sistem dual

Joi, 29 August 2024 (09:06:07)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) organizează, începând cu anul universitar 2024-2025, primele programe de studii de licență în sistem dual, cu practică direct la operatorul economic. De aceste programe vor beneficia studenții Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, din cadrul secțiilor Calculatoare,  Automatică și informatică aplicată, precum și Sisteme electrice, alături de cei ai Facultății de Inginerie Mecanică, Autovehicule și Robotică, din cadrul secțiilor Inginerie Mecanică și Tehnologia Construcțiilor de Mașini. USV reprezintă una dintre primele instituții de învățământ superior din România care implementează acest tip de învățământ.

Sesiunea de admitere la aceste programe de studii universitare de licență în format dual va avea loc în perioada 2 – 13 septembrie 2024, universitatea suceveană alocând un număr de 150 de locuri, din care 95 de locuri fără taxă şi cu bursăși alte 55 de locuri cu taxă. La acestea se adaugă 8 locuri fără taxă şi cu bursă, pentru etnicii români de pretutindeni. Informații suplimentare se pot obține de pe pagina de admitere a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (https://admitere.usv.ro/) și paginile web ale facultăților (https://fiesc.usv.ro, https://fimar.usv.ro).

  • Învățământul superior dual și avantajele implementării sale pentru cei care îl vor accesa

 

Învățământul superior dual este un sistem de învățământ care combină studiul teoretic şi aplicativ, desfășurat într-o universitate, cu practica profesională extinsă, realizată într-o companie de profil, volumul de muncă al studenţilor fiind partajat în mod egal între universitate şi operatorii economici. Pe baza cadrului legal oferit de noua Lege a învățământului superior, care a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1030 din 21 august 2024, s-au înființat primele programe de învățământ universitar de licență în format dual din România, cu durata de 4 ani. Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a dezvoltat 5 din cele 18 noi programe de învățământ dual aprobate la nivelul ţării.

Vorbind despre acest tip de învățământ superior dual, el este caracterizat prin implicarea activă a operatorilor în proiectarea programului de studiu, a procesului de admitere şi selecția studenților pentru practica profesională extinsă, iar în cadrul său volumul de muncă al studenților va fi partajat în mod egal între universitate şi operatorii economici. De asemenea în cadrul învățământului dual există oferit un sprijin financiar, studenții USV fără taxă primind şi o indemnizație lunară de minimum 700 lei. Învățământul superior dual creează o adaptare la piața muncii din regiune, curricula și programele de practică fiind adaptate constant la cerințele pieţei muncii din regiune. De asemenea, există o creștere a șanselor de angajare - absolvenții fiind mai pregătiți pentru piața muncii din regiune, având atât cunoștințe teoretice, cât și experiență practică în întreprinderea în care își desfășoară practica. Alte avantaje ale acestui tip de învățământ ar consta în reducerea decalajului dintre teorie și practică, cunoștințele teoretice şi practice dobândite la universitate fiind aplicate imediat în mediul profesional, recunoașterea vechimii în muncă și specialitate, fără plata contribuțiilor sociale obligatorii, pe toată durata activității de învățare prin muncă. Prin intermediul învățământului dual asistăm la o creștere a motivației pentru studiu - studenții fiind în contact direct şi prelungit cu mediul specific carierei și viitorului lor profesional.

Învățământul dual este potrivit pentru tinerii care doresc să pună un accent mai mare în formarea lor universitară pe dezvoltarea abilităților practice, pentru persoanele care doresc o integrare mai rapidă pe piaţa muncii din regiune la finalizarea studiilor, este avantajos tinerilor care au nevoie de un sprijin financiar continuu pe perioada studiilor, precum și persoanelor care vor să acumuleze experiență în domeniu şi vechime în muncă şi specialitate încă din timpul studiilor.

 

  • USV a dezvoltat infrastructura necesară implementării acestu tip de învățământ

 

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceavaare o infrastructură modernă și laboratoare echipate corespunzător pentru dezvoltarea acestui tip de învățământ, cadre didactice titulare cu recunoaștere internațională în domeniu, precum şi un parteneriat puternic pentru învățământul dual, semnat cu peste 40 de instituții și firme din județele Suceava, Botoșani și Neamț. În același timp USV are în derulare un proiect de construire a unui nou campus, dedicat învățământului dual, finanțat prin Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care oferă perspective deosebite dezvoltării acestui nou tip de învățământ la Suceava. Centrul de învățământ dual, care va fi construit prin proiectul DUAL-USV în campusul II al universității, include două clădiri moderne cu laboratoare destinate special acestui tip de învățământ, ce urmează a fi echipate cu echipamente de ultimă generație.

Studenții de la programele de studiu menționate pot deveni membri ai grupului țintă al proiectului DUAL-USV, pentru o perioadă de 20 de luni pe durata a doi ani de studii universitare. În această calitate ei pot beneficia de o serie de avantaje suplimentare, între care un sprijin financiar din partea operatorului economic, suplimentar celui acordat de USV și de o asigurare de răspundere civilă și echipament de protecție pentru derularea stagiilor de practică la operatorii economici. Pot beneficia de asemenea de o asigurare medicală pe perioada în care sunt membri al grupului țintă și de un sprijin financiar pentru efectuarea de analize medicale, altele decât cele de care beneficiază în mod gratuit.

Informații suplimentare pentru înscrierea la concursul de selecție pentru includerea în grupul țintă al proiectului DUAL-USV pot fi consultate pe pagina web a proiectului DUAL-USV (https://dual.usv.ro).

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului USV organizează prima sesiune de admitere la programe inginerești în sistem dual.
 Vizualizări articol: 644 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
USV organizează prima sesiune de admitere la programe inginerești în sistem dual5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei