Comuna Botoșana a fost conectată la rețeaua de apă și canalizare încă din anul 2011, „cu sprijinul nemijlocit al președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur”, fiind conectată la apa din râul Moldova în zona localității Păltinoasa, a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, primarul comunei Botoșana, Ioan Ghiață.
Precizarea vine ca răspuns la o declarație a președintelui ales al Consiliului Județean, Gheorghe Șoldan, care a afirmat că va rezolva problema alimentării cu apă potabilă în această comună „în primele luni de la preluarea mandatului”. Șoldan a declarat că problema alimentării cu apă potabilă la Botoșana „trenează de ani de zile, este cunoscută și a fost ignorată de actualele autorități locale și județene” și „de câteva săptămâni s-a acutizat”.
Primarul Ioan Ghiață a afirmat că pentru alimentarea localităților Păltinoasa - Pârteștii de Jos - Botoșana a fost realizată în 2011 o conductă cu un traseu de 34 de kilometri, care deservește 615 gospodării.
„Până acum nu au fost probleme deosebite, acestea au apărut în ultima perioadă, când nu s-a mai furnizat apă de către Primăria Păltinoasa și, sigur, acum am putea pune un semn de întrebare de ce a apărut această situație în această vară electorală. Este adevărat că a crescut numărul de racordări în fiecare comună, atât la Păltinoasa cât și la Botoșana, și ar trebui o conductă de dimensiuni mai mari, dar asta nu înseamnă că trebuie sacrificată localitatea de la capătul liniei, adică Botoșana”, a afirmat primarul Ghiață.
Acesta a mai spus că, din informațiile pe care le are, președintele în funcție al Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a inițiat procedura unei hotărâri de guvern pentru alocarea de fonduri pentru schimbarea conductei de la Păltinoasa cu una mai mare, care să asigure apă integral pentru toate localitățile.
„Înțeleg că s-a dat drumul la umplerea bazinelor, dar nu cred că face bine nimănui trimiterea problemelor în zona electorală. Pentru numele lui Dumnezeu, ca să înțeleagă bine oamenii, cum de până acum s-a furnizat apă în această rețea, de ea beneficiind inclusiv vecinii din Cajvana, iar acum vine cineva, oprește apa și apar salvatorii nației să rezolve problema? Cred că se înțelege bine ceea ce vreau să spun și sper în găsirea unei soluții trainice, așa cum eu am găsit împreună cu președintele Gheorghe Flutur soluția pentru momentul respectiv, pentru apa potabilă precum și pentru toate problemele comunei Botoșana”, a mai spus primarul Ioan Ghiață.
La rândul său, primarul ales, Andrei Sticleț, a declarat că prima persoană cu care a discutat, de când s-a accentuat problema alimentării cu apă la Botoșana, a fost primarul în funcție, Ioan Gheață. „Am discutat deschis și am căutat împreună soluții. Domnul primar mi-a comunicat că problema este una veche și că singura rezolvare este în instanță, din cauza imposibilității de a comunica cu autoritățile de la Păltinoasa. I-am expus intenția mea de a discuta cu domnul președinte ales al CJ, Gheorghe Șoldan, și cu domnul primar de la Păltinoasa, având în vedere că am fost contactat constant de consătenii noștri, care așteptau răspunsuri și soluții la această problemă care persistă de prea multă vreme. Nu a fost vorba de a face lucruri doar pentru imagine, de a poza în salvatori sau de a contesta meritele cuiva; campania mea electorală s-a încheiat pe 7 iunie 2024. Când vine vorba despre probleme reale ale comunității căutăm soluții într-un mod transparent și eficient, indiferent de alte aspecte sau culoarea politică”, a precizat primarul ales Andrei Sticleț.