Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 29 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 203 (8732)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Consiliul Local Suceava „pune cruce” deciziei care vizează transferul a 20 de hectare de teren către Arhiepiscopie

Joi, 29 August 2024 (21:04:31)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Ceea ce părea a fi o simplă informare de pe ordinea suplimentară a ședinței de Consiliu Local Suceava de joi a stârnit un „război total” între deliberativ și executiv. Mai exact, între primarul Ion Lungu și secretarul municipalității, Ioan Ciutac, pe de o parte, și restul consilierilor, pe altă parte. Cu o excepție – independentul Adrian Arămescu.

Pentru prima dată în actualul mandat, PNL, PSD, USR și PMP s-au aflat de aceeași parte a „baricadei”, reproșând executivului Primăriei Suceava că nu au fost informați și consultați din timp referitor la o adresă trimisă de Prefectura Suceava prin care se solicită analizarea și revocarea, în prima ședință, a deciziei de Consiliu Local privind transferul a 20 de hectare de teren de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă (dintr-o parcelă de 49 de hectare).

Scopul obținerii terenului respectiv de către municipalitate, printr-un demers legislativ, era ctitorirea Ansamblului Arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prin punerea la dispoziție a suprafeței din apropierea Cetății de Scaun a Sucevei, din fața Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Mitropolit Dosoftei” și a Școlii ”Sfântul Ioan de la Suceava”.

 

Consiliul Local Suceava, „amenințat” cu instanța de contencios administrativ

 

În caz că nu se revocă decizia de Consiliu Local din iulie, Prefectura „amenință” cu atacarea HCL în instanța de contencios administrativ.

Răspunsul întocmit de reprezentanții executivului sucevean la adresa trimisă de reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Alexandru Moldovan, i-a nemulțumit pe consilierii locali, care au aflat de el cu o zi înainte de ședință.

„Adresa Prefecturii trebuia transmisă cu celeritate consilierilor locali, pentru a o analiza și a lua o decizie, nu să aflăm de ea cu o zi înainte. Primarul și secretarul au răspuns adresei fără să consulte consilierii locali. O astfel de adresă, prin care se solicită revocarea actului administrativ, merita să fie convocată și o ședință extraordinară, nu să aflăm de ea la ultimul punct de pe ordinea suplimentară”, a spus cu gravitate în glas președintele de ședință, Ioan Dan Cușnir.

De cealaltă parte, Ioan Ciutac a spus că era de datoria sa să apere decizia de Consiliu Local votată anterior, care are avizul său de legalitate și pe care o consideră absolut corectă, cât timp ea reprezintă doar o solicitare, care urmează să stea la baza unui demers legislativ prin care Guvernul să aprobe transferul terenului.

 

Discuții aprinse și o „coaliție” neașteptată

 

Intervenții aprinse pe tema transferului de teren au avut mai mulți consilieri locali, de la Mihai Flutur (PNL), care a amintit de transferul altor terenuri care au stat nefolosite zeci de ani, în loc să producă pentru sute de familii, de blocajul în care se află și acum cimitirul de la Ițcani, pentru care s-a transferat teren tot de la Stațiune, până la Lorena Buburuzan (USR), care, împreună cu Teodora Munteanu, s-au opus proiectului inițiat de Ion Lungu și discutat în ședința din luna iulie.

O intervenție interesantă a avut-o viceprimarul Lucian Harșovschi, care nu a apreciat decizia anterioară de Consiliu Local ca fiind ilegală, cum s-au pronunțat alții, , dar a propus inițierea unui nou proiect de CL, care să-l revoce pe cel anterior.

„Noi, în Consiliul Local, votăm oportunitatea, legalitatea o verifică Prefectura. Ei pot aprecia ca ilegală o decizie, dar numai instanța poate decide dacă este legală sau nu. Dar să nu uităm că juriștii de acolo verifică de legalitate toate actele decizionale din județ, au un cuvânt greu de spus în privința legalității lor”, a spus Harșovschi, care a propus să fie revocată hotărârea anterioară a deliberativului sucevean.

Ideea a fost agreată de liderul grupului PSD din Consiliul Local, Ioan Cușnir, care a întrebat și reprezentanții celorlalte formațiuni politice dacă se alătură acestui demers, răspunsul, mai șovăielnic uneori, fiind afirmativ din partea tuturor, doar Arămescu refuzând categoric propunerea: „Nu s-a luat nimic, nu s-a dat nimic, e o simplă solicitare... să terminăm cu tâmpeniile astea”.

Pus în fața unei „coaliții” neașteptate, determinate să revoce anterioara decizie de Consiliu Local și să stopeze demersul legislativ prin care se pregătea oferirea „pe tavă” Arhiepiscopiei a unui teren cu o valoare estimată la peste zece milioane de euro, primarul Ion Lungu a părăsit sala de ședințe. Dar nu înainte de a afirma că în cadrul unei discuții private, pe care ar fi avut-o cu Cușnir în biroul său, acesta a spus că vrea să dea Arhiepiscopiei 49 de hectare, nu 20, ca în HCL-ul de la care a pornit scandalul. „Minciună”, a răspuns Cușnir, surprins totuși de plecarea intempestivă din ședință a primarului Sucevei – o altă premieră.

 

Revocarea deciziei anterioare de CL, dorită de majoritatea consilierilor

 

Cu 17 voturi ”pentru” și o abținere, aleșii locali au decis să inițieze un nou proiect de hotărâre prin care să-l revoce pe cel prin care se cere transferul terenului de 20 de hectare, cu scopul de a-l pune la dispoziția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Scopul final, menționat în proiectul anterior, era ctitorirea Ansamblului Arhiepiscopal (de a cărui finanțare nu pomenește nimic), care urma să aibă în componență o serie de obiective ce integrează servicii și activități sacramental-liturgice, administrative, social-filantropice, medicale, educațional-culturale și muzeistice: Catedrala Arhiepiscopală, Reședința Arhiepiscopală, Muzeul Patrimoniului Bucovinean, Centrul Filantropic ”Sfântul Nicolae”, Centru pentru Seniori, Policlinica ”Sfântul Iosif din Arimateea”, o Cantină Socială și un Centru de Informare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliul Local Suceava „pune cruce” deciziei care vizează transferul a 20 de hectare de teren către Arhiepiscopie.
 Vizualizări articol: 1206 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Consiliul Local Suceava „pune cruce” deciziei care vizează transferul a 20 de hectare de teren către Arhiepiscopie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei