Trei suceveni din Fântânele, Bosanci și municipiul Suceava au fost confirmați cu meningită produsă de virusul West Nile, transmis de țânțari, iar din păcate unul dintre ei nu a mai putut fi salvat.
Persoanele diagnosticate au vârste cuprinse între 81 și 88 ani. Bolnavul care a pierdut lupta cu virusul avea 83 ani, era din Bosanci și a decedat din cauza afecțiunilor cronice grave.
O altă persoană diagnosticată, un bărbat de 81 ani din Fântânele, este internată la secția de boli infecțioase din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava, cu evoluție favorabilă.
Al treilea bolnav, un bărbat de 88 ani din Suceava, este în stare mai gravă, fiind și el internat la Spitalul Județean Suceava.
Direcția de Sănătate Publică Suceava a solicitat celor trei UAT-uri să ia măsuri pentru dezinsecție.
Infecția nu se transmite de la om la om, ci numai prin înțepătura de țânțar.
Reprezentanții Spitalului Județean au explicat că „infecția se produce în urma înțepăturii de țântar infectat cu acest virus, țânțarii de la noi preluând virusul aparent de la păsările migratoare. În majoritatea cazurilor, infecțiile la oameni sunt asimptomatice, dar un mic procent poate dezvolta forme grave”.
Manifestările infecției sunt cele ale unei meningite/ meningoencefalite însoțite de febră, pentru care este recomandată adresarea de urgență către medicul de familie sau o unitate medicală.
- Centrul de Transfuzii refuză potențialii donatori din cele trei localități
Direcția de Sănătate Publică Suceava a informat Instituția Prefectului și Centrul de Transfuzii Suceava pentru a lua măsuri suplimentare de verificare a sângelui de la donatori, precum și Spitalul Clinic Județean Suceava pentru efectuarea unor investigații suplimentare în vederea unor proceduri de transplant.
De altfel, Centrul de Transfuzii a transmis în cursul zilei de marți că din cauza situației epidemiologice existente, „potențialii donatori din minicipiul Suceava, localitațile Fântanele și Bosanci nu pot fi acceptați la donare pe perioada de supraveghere a virusului West Nile. Le vom aduce la cunoștință modificările ulterioare și le mulțumim pentru înțelegere!”.
- Recomandări
Direcția de Sănătate Publică face o serie de recomandări pentru populație:
- Să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
- Să utilizeze substanțe chimice repelante pentru țânțari;
- Să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (prin plase de protecție la ferestre);
- Să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
- Să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.