Are doar 15 ani, dar și-a format un „limbaj artistic” propriu, prin care își exprimă trăirile, sentimentele. Iubește lumea satului, tradițiile și obiceiurile, așa că nu a fost greu să-și găsească inspirația.
Magdalena Angelica Rusu a absolvit Școala Gimnazială Poiana Stampei și a fost membră a Cercului „Micii Meșteșugari”. Pictează, scrie poezii, încondeiază ouă. Își va continua studiile la Liceul de Artă „Corneliu Baba” din Bistrița.
Directoarea Școlii Gimnaziale Poiana Stampei, prof. Dorina Paicu, spune că, uneori, printre adolescenții cu care interacționează zilnic „există tineri care interiorizează trăiri și sentimente pe care nu le pot exprima decât prin limbajul artistic. Acolo devin ei înșiși, sensibili, frumoși și visători, fără teama că ceea ce simt se va materializa într-un subiect… inconsistent pentru ceilalți. Magdalena, să știi, am înțeles asta, încă o dată, atunci când ți-ai strecurat poeziile printre celelalte. Cât despre tablouri și frescă, mi-a rămas albastrul ochiului de artist, cu finețea detaliului și a promisiunilor viitoare”.
· Premii
De-a lungul timpului, Magdalena Rusu a fost premiată pentru lucrările sale. S-a întâmplat și în aprilie 2024, la Concursul Interjudețean de Cultură și Civilizație Românească „Tradiție - valoare sacră”, ediția a X-a, găzduit de Școala Ciocănești, unde a obținut Locul I. Tema pe care membrii juriului au propus-o anul acesta a fost cuvântul „Tradiție”.
Școala Gimnazială Poiana Stampei a participat la această competiție cu șase elevi, membri ai Cercului „Micii meșteșugari”, care au dovedit că știu tainele simbolurilor ancestrale și descifrează poveștile de pe oul încondeiat.
Copiii, coordonați de prof. Dorina Paicu, au obținut rezultate de excepție: Butucan Nicoleta - Locul I, Dumitrescu Ruxandra - Locul II, Beatrice Olariu - Locul I, Rusu Magdalena - Locul I, Bianca Parascheva Rusu Ujica - Locul I, Tătaru Antonia - Locul I. De la Poiana Stampei este și Nicoleta Pralea Spînu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, care a obținut tot Locul I la acel concurs. Magdalena Rusu a mai câștigat anul acest un important premiu la București, Locul I la Concursul interdisciplinar „Mărturii bizantine”, secțiunea „Creație plastică” – gimnaziu, subsecțiunea „Arhitectură culoare”, ediția a III-a.
· Creativitate, pasiune, muncă
Magdalena Angelica Rusu este atrasă de arta naivă, o artă conectată la ce iubește eleva cel mai mult: natura, folclorul, portul popular, elementele tradiționale, obiceiurile și jocurile satului etc. Toate aceste elemente sunt puncte de inspirație pentru adolescentă, la care se adaugă propriile ei trăiri, creativitatea și pasiunea pentru artă.
Tablourile Magdalenei Rusu, multe realizate în ulei pe pânză, sunt autentice, sensibile, sunt realizate cu finețe, cu răbdare și transmit multă bucurie. Ele spun o poveste. Ea folosește culori vesele, dar nu stridente, culori care se regăsesc și pe ouăle încondeiate, dar și pe cămășile naționale cu care se îmbracă sătenii în zi de sărbătoare. Magdalena își dorește să descopere în continuare tainele din vatra satului, tradițiile și tot ce ține de viața satului, de legătura dintre om și natură, pentru a continua să creeze, să scrie poezii, să picteze. Știe că talentul fără muncă nu aduce rezultate, așa că vrea să dobândească cât mai multe informații la liceul de profil pe care și l-a ales să studieze în următorii patru ani. Vrea să îmbine teoria cu practica și, la un moment dat, nu foarte îndepărtat, să aibă o expoziție personală, aceasta fiind dorința oricărui artist plastic.