Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 195 (8724)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Patrimoniul arhitectural

Impactul acțiunii umane asupra fondului construit, dezbătut în cadrul Zilelor Porților deschise la Uzina de Apă Suceava

Marţi, 20 August 2024 (13:32:04)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceava a fost luna aceasta gazda unor spectaculoase evenimente, care au acoperit o gamă variată de manifestări, incluzând cultura, istoria, sportul și muzica, evenimente  la care au participat cu interes și entuziasm mii de suceveni .

În aceste condiții tradiționalul eveniment ”Zilele Culturii Urbane la Uzina de apă” a rămas oarecum firesc într-un con de umbră în ciuda  subiectului cu impact direct asupra calității vieții comunității, respectiv  analiza cauzelor care conduc la degradarea patrimoniului construit, construcțiilor și cadrului urban general.

 

Patrimoniul arhitectural, o valoare vulnerabilă – impactul acțiunii umane asupra fondului construit

 

Manifestarea găzduită recent de fosta uzină de apă din str. Apeductului nr. 4, devenită ”Centru de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj”,  a fost organizată de Filiala Teritorială Nord-Est a Ordinului Arhitecților din România și de Sucursala Suceava – Botoșani a Uniunii Arhitecților, cu participarea unor apreciați profesioniști din România, Republica Moldova și Ucraina, cadre universitare, reprezentanți  ai instituțiilor culturale și administrative.

S-a urmărit evidențierea evoluției urbanistice și arhitecturale a Sucevei și României de ieri și de azi și au fost prezentate comunicări vizând subiectul menționat de către arhitecți, urbaniști, istorici, cercetători, însoțite de imagini elocvente și panouri de prezentare cu imagini sugestive. S-au înregistrat și analize interactive vizând problematica protejării construcțiilor reprezentative, inclusiv a celor contemporane. S-a constatat și evidențiat, din păcate, faptul că aceste construcții sunt supuse frecvent unui proces de degradare și mutilare iresponsabilă, datorate nepăsării și lipsei unei educații și conștiințe civice, favorizată și de lipsa de preocupare a decidenților și factorului politic.

”Considerăm că este un subiect cu impact deosebit asupra calității vieții, cadrului și mediului în care trăiesc membrii unei comunități urbane. De asemenea este edificator subiectul și sub aspectul gestionării resurselor socio-economice care riscă să se risipească iresponsabil fără asigurarea protecției și durabilității eforturilor depuse”, au explicat organizatorii evenimentului.

Ultima din cele trei zile ale manifestării a fost rezervată unei deplasări de studiu în județul Botoșani, ocazie cu care au fost relevate aceleași situații și preocupări privind evitarea degradării și mutilării cadrului construit.

 

Expoziție vizitabilă până pe de 6 septembrie inclusiv

 

Panourile cu imagini relevante care au făcut obiectul  tematicii prezentate sunt grupate într-o expoziție care poate fi vizionată la Uzina de Apă Suceava, str. Apeductului nr. 4, în timpul programului între orele 9.00 – 15.00 de luni până vineri, până în data de 6 septembrie inclusiv.

”Invităm factorii cu preocupări și atribuții în domeniu, precum și publicul larg, interesat de păstrarea calității mediului construit, să viziteze expoziția și eventual să consemneze în cartea de impresii a locației” au transmis organizatorii Zilelor Porților deschise la Uzina de Apă Suceava, adică Filiala Teritorială Nord-Est a Ordinului Arhitecților din România și Sucursala Suceava – Botoșani a Uniunii Arhitecților.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Impactul acțiunii umane asupra fondului construit, dezbătut în cadrul Zilelor Porților deschise la Uzina de Apă Suceava.
 Vizualizări articol: 586 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Impactul acțiunii umane asupra fondului construit, dezbătut în cadrul Zilelor Porților deschise la Uzina de Apă Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei