Arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, a expus, la finalul Sfintei Liturghii închinată sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, un „necaz” cu privire la Capela Mitropoliților din cimitirul vechi al orașului Cernăuți.
Autoritățile de acolo au preluat Cripta Mitropoliților din 2023, important monument istoric, în ciuda protestelor reprezentanților comunității românești din Ucraina.
Starețul mănăstirii Putna a mulțumit celor veniți din partea cealaltă a Bucovinei, după care a explicat care este situația actuală a capelei.
„Mulțumim părintelui Vasile Covalciuc, protopop de Storojineț, părintelui Vasile de la Ciudei, părintelui Sergiu, director al școlii de la Hânțești, dar și diacon la biserica din Crasna.
Aici sunteți foarte mulți crăsneni care ați trecut și ați venit. Să știți că în anii din urmă, alături de părinții care au venit, aveam la hram cam câte 15 – 20, chiar 37 într-un an, de preoți slujitori din Bucovina, din regiunea Cernăuți.
De ce? Pentru că acolo sunt 123 de sate românești conduse de tot atâția preoți români.
Dar acum avem un necaz. Capela Mitropoliților din Cernăuți, unde este cimitirul, a fost luată de la preoții noștri ortodocși români și așteptăm să vedem ce o să facă cu ea autoritățile.
Nădăjduim că Dumnezeu îi va lumina. În Cernăuți, în cimitirul central, acolo este îngropat și Dimitrie Onciul, dar și cel care i-a fost lui Eminescu părinte și ajutor, Aron Pumnul, dar și stareți ai Putnei.
Desigur primii mitropoliți și aș zice toți mitropoliții, poate doar Isaia Baloșescu își doarme somnul de veci în altarul Putnei, își dorm somnul de veci în acea Capelă a Mitropoliților”, a spus arhimandritul la finalul liturghiei.