Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 190 (8719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9746 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4657 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Garda Forestieră Suceava

Sancțiuni de 24.000 lei și dosar penal pentru proprietarii unei păduri private unde au fost descoperite tăieri ilegale de arbori

Miercuri, 14 August 2024 (11:30:03)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A avea pădure în proprietate nu înseamnă să faci acolo ce vrei, ”ca-n codru”, fără a da socoteală nimănui. Asta au aflat, cu un cost foarte mare, doi frați proprietari de pădure, din comuna suceveană Vatra Moldoviței, care sunt acum cercetați într-un dosar penal și riscă să facă închisoare, dar au de achitat și amenzi care totalizează 24.000 lei.

Totul a început cu o patrulare efectuată de inspectorii Gărzii Forestiere Suceava, pe 7 august. Lângă satul Ciumârna din comuna Vatra Moldoviței, la o distanță de cca 10m de DN17A, au fost identificate 13 piese de lemn rotund rășinoase, cu un volum de peste 13 mc. Lemnul nu prezenta nici un semn de punere în valoare legală, așa că s-a căutat locul din care provenea. Acest loc a fost identificat într-o pădure de peste 80 ha, deținută în coproprietate de doi frați. Pentru pădurea respectivă nu există contract de pază și alte servicii silvice, așa cum prevede legea.

”În pădure au fost găsite 7 cioate provenind de la arbori tăiați ilegal, cu un volum de 18 mc, acoperite cu pământ pentru a nu fi găsite ușor. Constatarea faptelor s-a făcut în colaborare cu polițiștii de la SPR Vama, astfel încât cercetarea penală a faptei de tăiere ilegală de arbori să demareze de urgență. Valoarea prejudiciului din lemnul tăiat ilegal este de 10.883 lei, valoare ce depășește cu peste 66 de ori valoarea de referință a unui mc de lemn pe picior. Pedeapsa prevăzută de lege pentru o astfel de faptă este de închisoare de la 2 la 7 ani”, a declarat Mihai Gășpărel, inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava.

Unul dintre proprietari a fost invitat la ocolul silvic din zonă pentru a încheia un contract de asigurare a serviciilor silvice, inclusiv paza, pentru pădurea deținută dar nu a finalizat demersul. În această situație, fiecăruia dintre proprietari i-a fost aplicată amenda maximă prevăzută de lege pentru neasigurarea pazei printr-o structură silvică autorizată respectiv câte 5.000 lei, stabilindu-se din nou sarcina de a se încheia un contract în acest sens cu un ocol silvic.

”Menționăm că în pădurea parcursă au fost identificați numeroși arbori uscați sau doborâți de vânt care pot fi exploatați legal dacă se încheie contractul de asigurarea serviciilor silvice. De asemenea, pădurea se pretează la efectuarea  unor tăieri de îngrijire, volumul care poate fi exploatat legal fiind foarte mare. Aceste tăieri se pot aproba numai dacă există un amenajament silvic. În lipsa acestuia, proprietarii au primit o amendă suplimentară în valoare  de 7.000 lei și sarcina de a întocmi amenajamente silvice.

Legislația în vigoare prevede foarte multe înlesniri pentru a ajuta gospodărirea pădurilor aflate în proprietate privată, iar neîndeplinirea obligațiilor legale este aspru sancționată”, a precizat șeful Gărzii Forestiere Suceava.

În acest caz, neîndeplinirea obligațiilor legale, le-a adus proprietarilor amenzi în valoare totală de 24.000 lei, precum și cercetarea într-un dosar penal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sancțiuni de 24.000 lei și dosar penal pentru proprietarii unei păduri private unde au fost descoperite tăieri ilegale de arbori.
 Vizualizări articol: 1473 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sancțiuni de 24.000 lei și dosar penal pentru proprietarii unei păduri private unde au fost descoperite tăieri ilegale de arbori5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei