Colegiul Medicilor Suceava, prin vocea președintelui Sorin Hâncu, face o serie de recomandări reprezentanților Spitalului Clinic Județean Suceava în contextul scandalului morților suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Capitală, unde două doctorițe au fost arestate preventiv pentru că ar fi „acționat cu intenția directă de a suprima viața” unor pacienți.
Recomandările instituției sunt menite să protejeze pacienții aflați în stare gravă și să îmbunătățească transparența și încrederea în actul medical, susține șeful Colegiului, doctorul Sorin Hâncu.
„Vă rugăm insistent să analizați această situație la nivelul unității dumneavoastră medico-sanitare și vă recomand să îndepliniți câteva măsuri necesare:
· monitorizare atentă a pacienților aflați în stare gravă în cadrul secției ATI, precum și informarea detaliată a aparținătorilor asupra evoluției acestora;
· orice limitare sau întrerupere a tratamentului vasopresor, precum și a aparaturii de ventilație să fie analizată și aprobată în scris de o comisie de minimum 2 medici, dintre care unul primar, și aprobată de către șeful de secție, sub semnătură. Aceste acte medicale vor fi aplicate numai după aprobarea aparținătorilor pacientului;
· elaborarea unui set de protocoale și proceduri la nivelul Secției ATI, care să cuprindă măsuri terapeutice pentru pacienții în stare gravă sau stare terminală”, transmite Colegiul Medicilor.
Colegiul Medicilor Suceava își manifestă îngrijorarea în urma apariției în spațiul public a evenimentelor petrecute în secția ATI a Spitalului „Sf. Pantelimon” București, soldate cu arestarea a doi medici.
Instituția susține că faptele mediatizate aruncă o pată neagră asupra întregului corp medical din România, care este prezentat într-o lumină nefavorabilă, total în afara realității.
„Astfel, toți medicii vor fi culpabilizați și vor fi priviți de către pacienți și aparținătorii acestora cu suspiciune și neîncredere, ceea ce duce la deteriorarea gravă a relației medic – pacient și a bunei desfășurări a actului medical”, mai arată Colegiul.