Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 188 (8717)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9738 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4662 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Facultatea de Medicină din cadrul universității din Suceava, „binevenită în comunitatea academică”

Luni, 12 August 2024 (14:02:43)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Înființarea unei noi facultăți de medicină în România, în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, este apreciată de prof. univ. dr. Carmen Diana Cimpoeșu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași și medic coordonator SMURD în regiunea de Nord-Est.

Întrebată despre acest subiect, prof. univ. Diana Cimpoeșu a răspuns că „formarea în medicină este importantă în cât mai multe locuri”, în condițiile în care „România are nevoie de doctori, are nevoie de asistenți medicali”. „Fiecare școală de înaltă ținută, care îndeplinește criteriile, este bineînțeles binevenită în comunitatea academică. Va forma noi generații care sunt atât de necesare României”, a declarat prof. Cimpoeșu, prezentă în județul Suceava, la Mănăstirea Voroneț, pentru susținerea unui curs de resuscitare și defibrilare automată externă.

Programul de licenţă în Medicină (6 ani de studiu) propus de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) a fost avizat favorabil pentru autorizarea de funcţionare provizorie, prin hotărârea Consiliului Agenţiei Române de  Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) din 1 august 2024.

Rectorul USV, prof. univ.dr. Mihai Dimian, a anunțat atunci că facultatea va avea o capacitate de şcolarizare de 60 de studenţi pe an de studiu. 

Universitatea așteaptă acum ca Ministerul Educaţiei să actualizeze hotărârea de guvern pentru aprobarea nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/ programelor de studii universitare şi a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2024 – 2025, procesul de admitere urmând a fi organizat după data publicării actului normativ în Monitorul Oficial.

Printre argumentele cu care USV a susținut necesitatea programul de Medicină se numără „dezechilibrul major” existent în distribuţia regională a medicilor. România are 55.000 de medici cu aviz de liberă practică, dintre care mai mult de jumătate, adică aproximativ 30.000, sunt concentraţi în Bucureşti şi 5 judeţe: Cluj, Iaşi, Timiş, Dolj şi Mureş.

Celelalte 36 de judeţe au aproximativ 27.000 de medici.

Universitatea suceveană a apreciat că, din punctul de vedere al formării de medici, populaţia din estul României are un grad redus de acces la educaţia superioară, comparativ cu populaţia din restul ţării, în regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est funcţionând, până la această dată, 3 universităţi cu programe de medicină - 23% din totalul universităţilor cu medicină din ţară.

Acestea au o capacitate de şcolarizare de 1.455 de locuri, care înseamnă 21% din capacitatea de şcolarizare în medicină a ţării, în timp ce populaţia şi suprafaţa celor două regiuni reprezintă 30% din populaţia totală, respectiv din suprafaţă totală a României.

Programul de Medicină de la USV va avea şi un impact la nivel național, având în vedere că România ocupă penultimul loc la numărul de cadre medico-sanitare raportat la populaţie în cadrul Uniunii Europene, prin urmare „reprezintă o necesitate regională, dar şi naţională, de importanţă critică şi strategică”, a subliniat USV.

Noul program de Medicină se va alătura celor șapte programe de studiu coordonate în prezent de Facultatea de Medicină și Științe Biologice din cadrul USV: patru programe în domeniul Sănătate (Asistență medicală generală, Nutriție și dietetică, Balneofiziokinetoterapie și recuperare, Tehnică dentară), două programe în domeniul Biologie (Biologie și Biochimie) și un program de masterat în domeniul Medicină (Nutriție și recuperare medicală). 

Rectorul Mihai Dimian a evidențiat că pentru programul de Medicină, Facultatea de Medicină și Științe Biologice are deja angajate cadre didactice universitare titulare în USV pentru mai mult de 70% dintre disciplinele ce se vor activa treptat, pe parcursul a 6 ani de la iniţierea studiilor, la care se adaugă cadre didactice universitare titulare în alte universităţi din ţară şi străinătate şi alţi specialişti în domeniu.

Universitarul sucevean a subliniat că facultatea va continua politica activă de atragere de noi cadre titulare, „implementată cu succes în ultimii ani”, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.

În ceea ce privește dotarea, Facultatea de Medicină și Științe Biologice dispune de o infrastructură didactică preclinică, clinică și de cercetare modernă, în conformitate cu standardele naționale de acreditare ARACIS, precum și cele internaționale recomandate de World Federation for Medical Education.  Activitatea clinică și de instruire a studenților se va desfășura preponderent la Spitalul Clinic de Urgență din Suceava, care cuprinde peste 30 de secții, servicii și laboratoare, precum și în alte clinici şi spitale din oraş şi din judeţ.

„Calitatea cadrelor didactice, infrastructura existentă la standarde internaționale, precum și planul strategic de dezvoltare a facultății, care cuprinde şi construirea unei noi clădiri dedicate exclusiv acestei facultăți, investiție majoră atât din partea universității, cât și a partenerilor locali şi regionali, constituie premisele dezvoltării unui program de Medicină la standarde de înaltă calitate”, consideră prof.univ.dr. Mihai Dimian. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Facultatea de Medicină din cadrul universității din Suceava, „binevenită în comunitatea academică”.
 Vizualizări articol: 1171 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Facultatea de Medicină din cadrul universității din Suceava, „binevenită în comunitatea academică”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei