Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a achiziționat mai multe sisteme și echipamente medicale pentru detectarea rapidă a agenților infecțioși, în cadrul proiectului „Întărirea capacității instituționale pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale”, finanțat din fonduri europene.
Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a informat, luni, printr-un comunicat de presă, că este vorba despre „echipamente medicale și logistice de ultimă generație, menite să sprijine eforturile de diagnosticare și gestionare a infecțiilor nosocomiale”. Printre acestea se află un analizor automat de rezonanță magnetică pentru diagnostic molecular, cu ajutorul căruia în laboratorul spitalului se va putea detecta rapid și eficient prezența agenților patogeni și a markerilor asociați cu sepsisul (răspunsul dereglat al organismului la o infecție) și alte afecțiuni grave.
De asemenea, spitalul va avea un sistem integrat PCR Multiplex. Componenta esențială a echipamentului, sistemul BioFire 2.0, oferă o comandă simplificată a testării și asigură rezultate rapide și precise. „Acesta minimizează introducerea manuală a datelor, reducând astfel riscul de erori și sporind acuratețea diagnosticului. Sistemul este capabil să testeze un număr mare de probe, de până la 175 pe zi, facilitând astfel procesarea unui volum ridicat de muncă într-un timp scurt”, se arată în comunicat. Sistemul analizează automat rezultatele și raportează prezența agenților patogeni detectați, într-un raport detaliat generat automat la finalul testului.
Tot în cadrul proiectului Spitalul Clinic de Urgență a achiziționat 20 de cabinete mobile pentru colectare, depozitare și distribuție lenjerie, care vor contribui la gestionarea eficientă și igienică a lenjeriei în spital, reducând riscul de contaminare încrucișată. „Proiectul de la Spitalul Județean Suceava demonstrează angajamentul autorităților locale și al instituțiilor medicale de a îmbunătăți infrastructura și capacitatea de răspuns în fața provocărilor moderne din domeniul sănătății. Implementarea continuă a acestor măsuri va contribui semnificativ la creșterea siguranței pacienților și la reducerea incidenței infecțiilor nosocomiale, o prioritate în contextul medical actual”, se mai arată în comunicatul semnat de dr. Calancea.