Coordonatoarea serviciului SMURD din regiunea de nord-est, prof.univ.dr. Diana Cimpoeșu a susținut, vineri, un curs de prim ajutor la Mănăstirea Voroneț, la invitația stareței Gabriela Platon.
Dr. Cimpoeșu a subliniat că acest curs de resuscitare cardio-respiratorie de bază pentru copil și adult și defibrilare automată externă organizat pentru călugărițe și personal auxiliar de la mănăstirile UNESCO din județ „poate să-l facă oricine sau trebuie să-l facă oricine” și cunoașterea manevrelor de resuscitare de către cât mai multe persoane este cu atât mai importantă în zonele în care vin mulți oameni și există oricând riscul ca cineva să facă un stop cardiac sau un accident vascular cerebral.
„Până la venirea SMURD sau a Ambulanței după apelul la 112 trec cel puțin 10-15 minute. Uneori, în funcție de starea drumurilor poate fi vorba și de un timp mai lung. Creierul poate supraviețui 4-5 minute în lipsa oxigenului. Deci în 4-5 minute cineva trebuie să intervină iar acel cineva este omul care știe ce să facă”, a arătat dr. Cimpoeșu, în timp ce explica manevrele de resuscitare.
De asemenea, călugărițele și paznicii de la mănăstiri au învățat să folosească defibrilatorul automat extern aflat în dotarea Mănăstirii Voroneț, în urma unei donații din partea dr. Adriana Mihalaș, secretarul general al Colegiului Medicilor București.
Dr. Cimpoeșu a declarat un astfel de aparat, „care costă mai puțin decât un frigider”, ar trebui să existe în orice comunitate. „În situația unei fibrilații ventriculare care apare în stopul cardiac din infarctul miocardic acut, ceea ce poate salva viața este resuscitarea și defibrilarea automată externă, care poate fi făcută de orice om, nu neapărat de cei cu pregătire medicală”, a afirmat prof. univ.dr. Diana Cimpoeșu.
Coordonatoarea SMURD pe Moldova a mai spus că locul în care a fost organizat cursul și participanții reprezintă pentru ea o premieră și a apreciat că, după acest curs, „oameni care în fiecare zi a vieții lor se îngrijesc de spirit vor reuși să facă și lucruri pentru salvarea vieții din punct de vedere paramedical”.
Stareța Gabriela Platon, care de 42 de ani își duce viața în mănăstiri UNESCO (9 ani la Mănăstirea Moldovița și 33 de ani la Mănăstirea Voroneț) a declarat că de multă vreme își dorește ca obștea monahală din mănăstirile intens vizitate să beneficieze de un astfel de curs. „Printre vizitatori, mulți dintre ei în vârstă, de vreo 3 ori s-a întâmplat ca cineva să leșine. Au fost ajutați de cei din jur, dar de atunci s-a născut germenul acestei dorințe, să facem și acest curs. De asemenea, am văzut cât de important este că poate fi salvată o viață dacă sunt instrumente moderne și visam ca în Mănăstirea Voroneț să avem pentru orice eventualitate, în mod preventiv, un defibrilator.
Întâlnirea rânduită de bunul Dumnezeu cu doamna doctor Mihalaș a făcut ca în foarte scurt timp să și doneze un defibrilator pentru folosirea căruia nu este neapărat necesară pregătire medicală. Mi-am dat seama că neapărat toată lumea din casa noastră trebuie să știe să-l folosească, dar înaintea aplicării defibrilatorului pe corpul uman sunt și alți pași care trebuie făcuți. Și ca să nu fim egoiste, să nu facem doar pentru măicuțele din obștea noastră, am mers la Preasfințitul părinte arhiepiscop Calinic și am cerut binecuvântare pentru a invita și alte măicuțe din celelalte mănăstiri UNESCO, pe unde se perindă multă lume de diferite vârste, să participe la acest curs”, a explicat stareța Gabriela de ce au ajuns să învețe călugărițele cum să acorde primul ajutor.
De altfel, inițiativa stareței se înscrie în contextul anul comemorativ al Sfinților doctori fără de arginți și al anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, după cum a arătat preotul-călugăr Alexandru Moroșan, directorul Departamentului Farmaceutic Arimateea și al Asociației Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.
„Învățăm să identificăm primele semne și simptome la un om care are nevoie de ajutor, să știm cum să comunicăm o urgență medicală către instituțiile avizate și pentru a oferi o siguranță oamenilor care ne calcă pragul”, a declarat preotul.
În cadrul anului omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor desfășoară activităţi de instruire a personalului „care se dedică slujirii aproapelui” atât prin asistenţă spirituală, cât şi socială şi medicală.
Participanții învață noțiuni teoretice și practice de acordare a primului ajutor - manevre de resuscitare, mobilizarea victimelor, recunoașterea infarctul miocardic acut și a accidentului vascular cerebral, ce trebuie făcut în caz de lipotimie, crize convulsive, înec, obstrucție a căilor respiratorii cu obiecte/ mâncare, tratarea arsurilor, tratamentul primar al plăgilor, electrocutare, hipotermie, hipertermie, hemoragii, fracturi, entorse, luxaţii etc..
Sub îndrumarea medicilor, participanții învață să execute corect manevrele de prim-ajutor, până la sosirea echipajului de ambulanţă.