Patru berze moarte au fost descoperite, duminică după amiază, de unul dintre cititorii noștri, pe un drum agricol din comuna Baia. Acesta ne-a sesizat asupra situației, pe care am semnalat-o, la rândul nostru, luni, primarului din Baia, Maria Tomescu. Pentru a vedea ce s-a întâmplat, la fața locului au mers luni dimineață medicul veterinar Romică Șandru și viceprimarul Mihai Biserică și prima ipoteză emisă a fost că berzele au murit electrocutate, fiind în imediata apropiere a stâlpilor de electricitate. Examinarea cadavrelor de către medicul veterinar Romică Șandru a întărit această ipoteză. „Păsările aveau arsuri pe picioare, iar cadavrul uneia dintre berze se afla încă sus pe stâlp. O altă pasăre a avut amputație de membru din cauza arcului electric”, ne-a declarat dr. Șandru.
Având în vedere, însă, că în zona Fălticeni a fost de curând un focar de gripă aviară, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și Siguranța Alimentelor Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc, a dispus efectuarea unui examen anatomopatologic și analize de laborator pentru confirmarea cauzei morții.
Dr. Voloșeniuc a subliniat că leziunile traumatice descoperite sunt fără dubii provocate de electrocutare, însă certificarea va fi făcută prin examen de laborator. Medicul veterinar a mai spus că în cazul de la Baia a fost vorba despre pui de berze, care în această perioadă învață să zboare și încă nu au aceleași abilități ca păsările adulte.
Întrebat asupra circumstanțelor în care berzele se pot electrocuta în zona rețelelor electrice, purtătorul de cuvânt al companiei furnizoare de electricitate Delgaz Grid, Sorin Munteanu, a declarat că teoretic acest lucru se poate întâmpla dacă păsările se apropie foarte mult de linii sau intră în contact cu conductoarele aflate sub tensiune.
Pentru a veni în sprijinul păsărilor, compania montează pe stâlpi cadre metalice pe care berzele să-și poată face cuiburi, dar în același timp, pentru a preveni apariția de scurtcircuite prin atingerea simultană de către pasăre a unui conductor aflat sub tensiune și a unui element metalic legat la pământ, precum și a poluării izolatorilor prin urină și excremente, pe anumite porțiuni sunt montate țepușe care împiedică păsările să se așeze. „Noi montăm sute de suporturi metalice pentru a asigura o conviețuire fără riscuri atât pentru păsări, cât și pentru rețea. Suntem preocupați de protejarea biodiversității și a mediului, dar din păcate accidente se mai pot întâmpla”, a afirmat Sorin Munteanu.