"Asociația Sfânta Treime Suceava" a trimis redacției Monitorul de Suceava un drept la replică adresat Înalt Prea Sfinției Sale Calinic, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu privire la declarația prin care Înalt Prea Sfinția Sa explică situația canonico - juridică a preotului Sidoriuc Viorel.
Vă prezentăm integral dreptul la replică trimis de "Asociația Sfânta Treime Suceava":
„Răspunsul IPS Calinic demonstrează că nu are cunoștință de situația juridică și canonică exactă a Bisericii Sfânta Treime, precum și a preotului Viorel Sidoriuc.
Este preferabil să credem că nu are cunoștință și nicidecum că refuză să țină seama de faptul că:
1. În anul 2004 a fost înființată, cu aprobarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Asociația <SFÂNTA TREIME SUCEAVA>, care a dobândit în patrimoniu, încă de la constituire, imobilul reprezentând Biserica Parohiei Ortodoxe Sfânta Treime, aflată la momentul respectiv într-un stadiu incipient de edificare. Transferul construcției în favoarea Asociației s-a făcut atât cu aprobarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cât și cu aprobarea Consiliului parohial. Toate aceste acte au fost adoptate cu respectarea legii și sunt și în prezent în vigoare.
2. Costurile edificării bisericii, atât până la momentul dobândirii ei de către Asociație, cât și ulterior, au fost integral suportate din surse private. Prin transmiterea imobilului bisericii în proprietatea preotului Sidoriuc au fost stinse obligațiile de plată ale Asociației față de creditorii ei, pe ai căror bani biserica fusese edificată.
3. În prezent, Asociația întreține, administrează Biserica Sfânta Treime și achită salariul preotului Viorel Sidoriuc.
4. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților nu a avut și nu are niciun aport financiar în construcția/administrarea/funcționarea Bisericii.
5. Preotul Viorel Sidoriuc îndeplinește funcția de preot al bisericii, cu aprobarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dată prin Hotărârea din data de 28.02.2018. Prin această hotărâre i s-a dat acordul pentru a sluji ca preot sub ascultarea ierarhului locului, având preoție lucrătoare și putând săvârși cele sfinte în orice biserică, implicit la Biserica ortodoxă <Sfânta Treime> din Suceava, situată pe str. Oituz f.nr., jud. Suceava, administrată de către Asociația Sfânta Treime Suceava. Salariul îi este plătit de Asociație, conform art. 190 din Statutul B.O.R. coroborat cu art. 177 lit.i) din Statutul B.O.R., în mod identic cu preoții care slujesc la bisericile din armată, din sistemul penitenciar, unități medicale, așezăminte de asistență socială, unități de învățământ etc.
Starea de fapt succint descrisă mai sus este susținută/dovedită în totalitate de documentele elaborate pe durata celor aproape 27 de ani de la momentul începerii procesului de edificare a bisericii. În raport cu ea, rezultă, din păcate, că:
deși Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților nu și-a adus niciun aport la edificarea și administrarea Bisericii Sfânta Treime, pretinde să îi fie recunoscut dreptul de proprietate asupra ei și chiar a inițiat un proces în acest sens. Prevederile din Statutul de Organizare și Funcționare al Bisericii Ortodoxe Române, (<Bisericile parohiale sunt proprietatea parohiei, sunt integrate în patrimoniul acesteia și stau sub jurisdicția și controlul autorității arhiepiscopiei sau episcopiei>) nu se aplică în situația descrisă, pentru că Biserica nu aparține Parohiei. Încercarea Arhiepiscopiei de a-și justifica demersul pe baza acestei prevederi statutare devine, ca urmare, un abuz străin de ordinea spirituală care ar trebui să caracterizeze Biserica, în general. Un abuz în care interesele enoriașilor nu sunt luate în considerare. Preotul Sidoriuc își respectă profesia, o face cu har și totală implicare. Nici acest aspect nu este luat în considerare de către Arhiepiscopie, ceea ce răstoarnă nepermis valorile cu adevărat creștine. E cu atât mai greu de înțeles cu cât această atitudine aparține chiar mai marilor bisericii!”