Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 177 (8706)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9746 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4657 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Ușoară creștere față de anii precedenți

151 de ore opționale de folclor în școlile din județul Suceava, datorită proiectului „10 pentru folclor”

Marţi, 30 Iulie 2024 (16:19:05)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

151 de ore opționale de folclor în școlile din județul Suceava, în anul școlar 2024 – 2025, în ușoară creștere față de anii precedenți, datorită proiectului „10 pentru folclor”. Gala de premiere „10 pentru folclor”, când a fost anunțat oficial numărul de opționale de folclor, a avut loc recent, la Muzeul Satului Bucovinean, în deschiderea  Festivalului „Lume, lume..., hai la târg”.

Gala a debutat vineri, 26 iulie 2024, în prezența unui public numeros, cu evoluția Grupului vocal „Humoreanca” de la Clubul Copiilor din Gura Humorului, coordonat de prof. Luminița Croitoru Chiriac.

În deschiderea evenimentului, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat: „Suntem nelipsiți de la tradiționala Gală <10 pentru folclor>, care se organizează neîntrerupt de nouă ani, deoarece municipalitatea suceveană a susținut din primul moment acest proiect important pentru introducerea folclorului în școli. Ani la rând, am realizat lucruri frumoase împreună, despre care, cu siguranță, se va vorbi multă vreme și de acum încolo. Felicitări domnișoareiMihaela Zâna Bârsan, ceacare a inițiat acest proiect, organizând evenimente deosebite, care ne fac cinste nouă, sucevenilor, la nivel de județ, darși la nivel de țară”.

 

  • Proiect unic la nivel național

 

La fel ca în fiecare an, la gala folclorului a fost prezentă și conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, reprezentată de această dată de prof. Petru Crăciun, inspectorul școlar general adjunct al IȘJ Suceava, și de prof. Loredana Ceică, inspectorul școlar pentru arte. Ei au anunțat că în programa școlară pentru anul 2024-2025 se vor regăsi 151 de opționale.

„Suntem onorați să fim parte a acestui proiect deosebit, unic la nivel de țară, ce vizează promovarea și perpetuarea tradițiilor și identității noastre prin introducerea orelor opționale de folclor. Sunt 151 de opționale de această dată, se vede o ușoară creștere față de anii precedenți. Vreau să o felicit pe inițiatoarea evenimentului, domnișoara Mihaela Zâna Bârsan, dar și pe colega mea, prof. Loredana Ceică, pentru munca și pasiunea pe care le-au investit în această nobilă misiune pe care și-au asumat-o”, a spus prof. Petru Crăciun, inspectorul școlar general adjunct al IȘJ Suceava. 

 

  • Artiști din nouă zone folclorice

 

La Gala de premiere „10 pentru folclor”, ediția a IX-a, au mai fost prezenți directorul Școlii Populare de Artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava, Ion Băițan, care a sprijinit constant proiectul, și primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, care este un susținător și participant activ la toate cele nouă ediții.

Gheorghe Fron a vorbit despre un moment special din cadrul spectacolului, prezentat de talentatul interpret de muzică populară Gabriel Treteag, care a cântat o bătrânească, dar și o huțulcă, alături de apreciatul artist Sorin Filip, directorul Centrului Cultural Bucovina. El a felicitat-o pe Mihaela Zâna Bârsan, dar le-a felicitat și pe vedetelepopulare prezente la eveniment.

Pe scena din Muzeul Satului Bucovinean a urcat și orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, condusă de maestrul Mihai Cotos, care a acompaniat artiști veniți din nouă zone folclorice.

În aplauzele publicului au urcat pe scenă și au prezentat scurte recitaluri interpreta de muzică populară Petronela Butaniu, ca reprezentantă a Școlii Populare de Artă „Ion Irimescu” Suceava, surorile Diana și Teodora Seserman (care sunt și învățătoare), timișoreanul Florin Boita, botoșăneanul Dan Doboș, sălăjanul Daniel Pop, băcăuanii Cristian și Mihai Năstase, gorjeanca Beatrice Băndoiu, maramureșeanca Maria Luiza Mih, hunedoreanul Ovidiu Homorodean, basarabeanul Nicu Mâță și interpreții bucovineni Gabriel Treteag, Ancuța Corlățan, Mihai Cotos, Sorin Filip și Leonard Zamă.

Artiștii au evoluat pe scenă alături de dansatorii profesioniști ai ansamblului sucevean, care au prezentat jocuri populare din Bucovina, dar și din Banat.

În calitate de gazdă, directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, le-a mulțumit tuturor artiștilor pentru regalul folcloric oferit și a avut și o surpriză: pentru a marca cei 70 de ani de existență ai Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, în semn de respect și apreciere față de această instituție, i-a conferit managerului Sorin Filip o medalie și o diplomă aniversară din partea Muzeului Național al Bucovinei, cu prilejul celor 120 de ani de la înființarea muzeului din municipiul Suceava.

 

  • Pentru continuitate

 

Inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor” și prezentatoarea galei, Mihaela Zâna Bârsan, a declarat că este foarte fericită și recunoscătoare pentru felul în care s-a desfășurat ediția din acest an a Galei de premiere „10 pentru folclor.

„Artiștii s-au întrecut pe ei, prezentând live momente vocale, instrumentale și coregrafice de excepție. Mulțumiri speciale gazdelor noastre, mulțumiri directorului Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, muzeografului Violeta Enea, vicepreședintelui Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă, managerului Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, pentru participarea neîntreruptă a Ansamblului Artistic Profesionist <Ciprian Porumbescu>, primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, pentru că ne-a ajutat să trecem granițele județului Suceava cu acest proiect, deputatului Bogdan Gheorghiu, fost ministru al Culturii, pentru că ne-a ajutat să ne facem cunoscut proiectul la nivel național, rectorului Universității <Ștefan cel Mare> Suceava, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, și ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru sprijinul și susținerea pe care ni le-a oferit constant și necondiționat”. Ea a completat că tot evenimentul a fost „o emulație de nedescris și ne bucurăm că publicul a venit alături de noi într-un număr atât de mare. Reușita evenimentului se datorează în egală măsură partenerilor și sponsorilor noștri, fără de care nu am fi putut duce gala la un asemenea nivel. Promitem să continuăm povestea, așa cum ne-am obișnuit publicul, și vom pregăti numeroase surprize pentru cea de-a X-a ediție”.

 

  • Organizatori. Parteneri. Sponsori

 

Pentru că evenimentul s-a desfășurat în preajma Zilei Imnului Național, la finalul galei, Corala „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, coordonată de părintele protopop Doru Ionel Budeanu și dirijată de părintele Ciprian Curcă, a intonat Imnul de stat al României, alături de public.

Evenimentul a fost organizat de Asociația „10 pentru folclor”, Muzeul Național al Bucovinei și Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina, Primăria Municipiului Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” din municipiul Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Muzeul Satului Bucovinean. Sponsorii acestei ediții au fost: Salonul de înfrumusețare Gold Beauty by Angi Nașcu, SC RITMIC COM Ilișești, SC Suct SA, Araisa Group, Tavioti Artizan, Carmangeria KILLER, Cofetăria Ambianța, Restaurant Casa Negru, SC Intermonana SRL, SC Matteo Rustic Construct SRL și SC Timgroup SRL.

Evenimentul cultural  - Gala de premiere „10 pentru folclor” - va fi difuzat, integral, miercuri, 31 iulie 2024, de la ora 19:00, de postul regional de televiziune Bucovina TV.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 151 de ore opționale de folclor în școlile din județul Suceava, datorită proiectului „10 pentru folclor”.
 Vizualizări articol: 737 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
151 de ore opționale de folclor în școlile din județul Suceava, datorită proiectului „10 pentru folclor”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei