„Omul și alte leacuri. Vindecări ce au schimbat destine prin veacuri” este o carte editată sub egida Asociației „Regatul Sânzienelor”, la Editura PIM, Iași, 2024, coordonată de Elena și Dumitru Parasca. „Omul și alte leacuri” a fost și tema ediției aniversare, a X-a, a Festivalului Național Concurs „Regina Sânzienelor”, desfășurat, pe 29 iunie 2024, la Vicovu de Sus.
Consistentă prin numărul de pagini, peste 400, dar mai ales prin conținut, cartea cuprinde leacuri pentru trup, dar mai ales pentru suflet, credințe, descântece, obiceiuri, leacuri vechi și „doftorii”, leacuri din bătrâni, leacurile bunicii, terapie prin muzică, terapie prin umor, mărturie – leac, vindecări miraculoase, plante-n cântec și descântec, iruri, leacuri și povești, balsamul ce a schimbat destine, artă și meșteșug, cultură tradițională, dovezi despre nemurirea sufletului și multe alte mărturisiri foarte interesante scrise cu talent de ambasadorii Regatului Sânzienelor.
· „Un vis devenit realitate”
„Povestea de început” este semnată de Ioana Calotă – Philippide, actriță a Teatrului Nottara, București, ambasadoarea județului Teleorman în Regatul Sânzienelor, care, la un moment dat, i-a sugerat lui Dumitru Parasca (inițiatorul și susținătorul financiar al festivalului „Regina Sânzienelor”, președintele Asociației Culturale „Regatul Sânzienelor”) să tipărească o carte despre leacurile românești, o carte în care să scrie toți ambasadorii României pe care Dumitru Parasca și Regatul Sânzienelor i-au ales.
„Nu este suficient să ai o idee, să fii inspirat, important este să treci la faptă și să fii motivat, să acționezi pentru binele comun al semenilor tăi, asta fac domnul și doamna Parasca, împreună, și eu țin să îi felicit și să le declar admirația mea totală pentru munca, iubirea și dedicația lor. Cartea aceasta este un vis devenit realitate, ca și prima carte (<Poftiți la masa strămoșilor noștri! Bucate românești și povești despre români>, coordonat de Elena și Dumitru Parasca), în care poveștile noastre sunt și ele leacuri, sunt hrană pentru suflet, un remediu, un medicament, daruri de suflet ziditoare. (...) Să ne întoarcem acasă, prin urmare, și să ne onorăm rădăcinile vindecătoare. Această carte este parte din <acasă>. Să ne fie de leac”, a transmis actrița Ioana Calotă – Philippide.
· „Oameni-leac”
Dacă prima carte cuprinde rețete de bucate românești și multe povești care le însoțesc, din diferite zone ale țării, fiecare autor având propriile percepții despre bucătăria românească, în cel de-al doilea volum coordonat de Dumitru și Elena Parasca cititorul află, după cum explică chiar ei, despre „leacuri și vindecări, povești de viață care străbat timpul și ajung la noi prin intermediul minunaților ambasadori (adevărați Oameni-leac) pe care Regatul Sânzienelor îi are”.
Cei doi editori mai spun că toate istorisirile pe care le veți găsi în această carte „sunt legate de un fir comun, tainic, miraculos, împletit din Credință, Iubire și Iertare. Vă suntem recunoscători, Oameni-leac făuritori de bine și frumos pentru materialele valoroase din această carte! Iar vouă, cititorilor, vă urăm lectură cu folos și vă mulțumim pentru popas!”
„Oameni-leac”, cum au fost numiți de Elena și Dumitru Parasca ambasadorii Regatului, și-au lăsat semnătura în această carte cu povești-leacuri din zone diferite ale țării: Mehedinți, Olt, Teleorman, Constanța, Cluj, București, Botoșani, Suceava, Covasna, Alba, Iași, Satu Mare, Harghita, Timiș, Vrancea, Maramureș, Hunedoara, Brașov, Bistrița-Năsăud, Arad, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Sibiu, Satu Mare, Gorj, Neamț, dar și din Cernăuți și Basarabia.
Citiți această carte, în care, după cum a sugerat actrița Ioana Calotă – Philippide, veți descoperi „povești care sunt și leacuri”, „daruri de suflet ziditoare”.