La Muzeul Satului Bucovinean va avea loc vineri, 26 iulie 2024, începând cu ora 17:00, cea de-a IX-a ediție a Galei de premiere „10 pentru folclor”, eveniment ce are loc în deschiderea Festivalului „Lume, Lume… Hai la Târg!” (în perioada 26-28 iulie 2024), festival organizat de Muzeul Național al Bucovinei.
În cadrul Galei de premiere „10 pentru folclor”, inspectorul școlar pentru arte, prof. Loredana Ceică, alături de conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, va anunța numărul de ore opționale de folclor care vor fi studiate în școlile din județul Suceava, în anul școlar 2024-2025, ca urmare a activităților desfășurate de „Caravana Folclorului”.
„Suntem bucuroși să anunțăm faptul că avem din nou rezultate foarte frumoase, drept dovadă că spectacolul de pe 24 ianuarie, de la Colegiul Național Militar <Ștefan cel Mare> din Câmpulung Moldovenesc, unde au participat reprezentanții a 100 de școli din județ, nu a rămas fără ecou. La fel și spectacolul de pe 9 mai, cu muzică religioasă și patriotică, susținut pe esplanada centrală din municipiul Suceava, a antrenat numeroși elevi și profesori care, după cum vedeți, au grijă ca opționalul de folclor să se regăsească în școlile lor”, a explicat inspectorul școlar pentru arte din cadrul IȘJ Suceava, prof. Loredana Ceică.
· Invitați
În deschiderea Galei de premiere „10 pentru folclor” vor cânta membrii Grupului vocal „Humoreanca” de la Clubul Copiilor din Gura Humorului, coordonați de prof. Luminița Croitoru Chiriac, apoi vor urca pe scenă dirijorul Mihai Cotos și Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava, care vor acompania artiștii veniți din nouă zone folclorice.
Pe scena Muzeului Satului Bucovinean, rând pe rând, vor evolua surorile Diana și Teodora Seserman, Gabriel Treteag, Petronela Butnariu, Leonard Zamă, Costinel Leonte, Sorin Filip, Ancuța Corlățan, Grigore Gherman, Dan Doboș, dirijorul Cristian Năstase, instrumentistul Mihai Năstase, Maria Luiza Mih, Ovidiu Homorodean, Florin Boita, Daniel Pop, Beatrice Băndoiu și Nicu Mâță.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Corala preoțească „Ștefan Nosievici”, condusă de preotul Doru Ionel Budeanu, a pregătit pentru gală un moment special.
· Momente coregrafice
Prezentatoarea galei și inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, Mihaela Zîna Bârsan, îi mulțumește directorului Muzeului Național al Bucovinei, Emil Constantin Ursu, „pentru onoarea pe care ne-a făcut-o invitându-ne să ținem Gala de premiere <10 pentru folclor> la un eveniment de o asemenea anvergură”. „Venim cu invitați valoroși din Suceava, Botoșani, Bacău, Maramureș, Sibiu, Timișoara, Sălaj, Gorj și chiar din Basarabia, pentru a oferi un spectacol de zile mari iubitorilor de folclor. Aici vreau să evidențiez volumul uriaș de muncă pe care și l-a asumat inimosul dirijor Mihai Cotos, împreună cu minunata Orchestră a Ansamblului Artistic Profesionist <Ciprian Porumbescu>. Am ajuns zilele acestea la repetiții și am văzut cât de bine sună orchestra și ce momente coregrafice de excepție au pregătit. Vom avea pe parcursul spectacolului multe surprize și colaborări inedite, așa că vă așteptăm alături de noi într-un număr cât mai mare, să ne bucurăm împreună!”, a declarat Mihaela Zîna Bârsan.
· Organizatori. Parteneri
Evenimentul este organizat de Asociația „10 pentru folclor”, Muzeul Național al Bucovinei și Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina, Primăria Municipiului Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” din municipiul Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Muzeul Satului Bucovinean, iar sponsorii galei, după cum ne-a spus Mihaela Zîna Bârsan, sunt Salonul de înfrumusețare Gold Beauty by Angi Nașcu, SC RITMIC COM Ilișești, SC SUCT SA, Araisa Group, Tavioti Artizan, Carmangeria KILLER, Cofetăria Ambianța, Restaurant Casa Negru, SC Intermonana SRL, SC Matteo Rustic Construct SRL și SC Timgroup SRL.